Το Facebook ανακοίνωσε πρόσφατα ότι περισσότεροι από 800 χιλιάδες χρήστες επηρεάστηκαν από ένα bug που ξεμπλοκάρισε ορισμένους χρήστες από αυτούς που είχαν αποκλείσει προηγουμένως στο κοινωνικό δίκτυο.

Παρόλο που δεν αποκατέστησε συνδέσεις με φίλους που βρίσκονταν υπό καθεστώς αποκλεισμού, το bug «άνοιξε» τη δυνατότητα αποστολής μηνύματος από όσους ξεμπλοκαρίστηκαν στους χρήστες του κοινωνικού δικτύου που τους είχαν μπλοκάρει.

Το Facebook αυτή τη περίοδο έχει να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία τόσο του κόσμου όσον αφορά στην προστασία της ιδιωτικότητας, όσο και των αρχών κυρίως μετά το σκάνδαλο με τη Cambridge Analytica και ένα bug που άλλαξε τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας 14 εκατομμυρίων ανθρώπων στις αρχές του προηγούμενου μήνα. Σε αυτή τη περίπτωση, ένα λάθος σε κάποιον αλγόριθμο είχε ως αποτέλεσμα να παρακαμφθούν οι προσωπικές ρυθμίσεις ιδιωτικότητας των χρηστών και να οριστεί ως προεπιλογή «η δημόσια» προβολή των νέων αναρτήσεων τους (που προορίζονταν για παράδειγμα για μικρότερες ομάδες επιλεγμένων επαφών κ.ά).

Τώρα, το ξεμπλοκάρισμα αποκλεισμένων λογαριασμών χωρίς την συγκατάθεση των χρηστών που είχαν εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα αποκλεισμού, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό παράπτωμα για το Facebook. Το Facebook υποστηρίζει ότι ειδοποίησε όλους τους χρήστες που επηρεάστηκαν από το πρόβλημα με το “unblocking”. Το bug έχει αντιμετωπιστεί τώρα, και όσοι χρήστες ξεμπλοκαρίστηκαν έχουν αποκλειστεί ξανά.

Engadget