Λόγω της αυστηρής πολιτικής της Apple, το Facebook αναγκάστηκε να αφαιρέσει τη λειτουργία παιχνιδιού από το Facebook Gaming, ούτως ώστε αυτό να γίνει δεκτό στο App Store.

Μετά τη Microsoft, και το Facebook καταδικάζει τις πολιτικές της Apple. Η εταιρία κυκλοφόρησε την εφαρμογή Facebook Gaming για iOS, μία εφαρμογή που χρησιμοποιείται κυρίως για να παρακολουθεί κάποιος άλλους χρήστες που παίζουν παιχνίδια, αφαιρώντας τη λειτουργία μίνι παιχνιδιών, ώστε η εφαρμογή να περάσει την αυστηρή διαδικασία έγκρισης της Apple. Φυσικά, το Facebook δεν έμεινε ευχαριστημένο από τον συμβιβασμό.

Η Sheryl Sandberg, επικεφαλής του Facebook, είπε:

Δυστυχώς, έπρεπε να καταργήσουμε πλήρως της λειτουργία παιχνιδιού για να λάβουμε την έγκριση της Apple για το Facebook Gaming. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες iOS έχουν μία κατώτερη εμπειρία από εκείνους με Android συσκευές. Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην οικοδόμηση κοινοτήτων για περισσότερα από 380 εκατομμύρια άτομα που παίζουν παιχνίδια στο Facebook κάθε μήνα. Είτε η Apple το επιτρέπει σε μία αυτόνομη εφαρμογή είτε όχι.

Το Facebook λέει ότι το Facebook Gaming είχε απορριφθεί πολλές φορές από την Apple τους τελευταίους μήνες. Η εταιρία αναφέρει ότι η Apple παρέθεσε την οδηγία 4.7 για να δικαιολογήσει τις απορρίψεις, υποστηρίζοντας ότι ο πρωταρχικός σκοπός της εφαρμογής Facebook Gaming είναι για να παίξει κάποιος παιχνίδια. Το Facebook αναφέρει ότι μοιράστηκε δεδομένα χρήσης από την Android έκδοση του Facebook Gaming, τα οποία έδειξαν πως το 95% των δραστηριοτήτων αφορά παρακολούθηση streaming. Κάτι όμως που δεν έπεισε την Apple.

Η Apple είχε παρουσιάσει μία διαδικασία προσφυγής για καταστάσεις όπως αυτή, στο συνέδριο WWDC τον Ιούνιο. Το Facebook λέει ότι δοκίμασε αυτή τη νέα διαδικασία αλλά απέτυχε να πείσει την Apple να ανατρέψει την απόφασή της.

Κάναμε ένσταση ενάντια στη συγκεκριμένη οδηγία χρησιμοποιώντας τη νέα διαδικασία ελέγχου εφαρμογών που ανακοινώθηκε στο WWDC. Δεν λάβαμε απάντηση.

Το Facebook αναγκάστηκε τελικά να αφαιρέσει τα παιχνίδια εντελώς από το Facebook Gaming για το iOS. Αν και η εφαρμογή χρησιμοποιείται κυρίως για streaming, όπως το Twitch, περιλαμβάνει και μία σειρά μίνι παιχνιδιών από την πλατφόρμα Instant Games, τα οποία η Apple δεν θέλει να επιτρέψει.

image.png.a17016d371bdb7fa80d24613dc7e220c.png

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook αντιμετωπίζει προβλήματα με το App Store, αφού και στο Messenger αναγκάζεται να κρύβει τα Instant Games εδώ και χρόνια στο iOS. Σύμφωνα με το Facebook, αυτό βλάπτει ολόκληρο τον κλάδο των παιχνιδιών, ο οποίος τελικά βλάπτει τους παίκτες και τους προγραμματιστές και εμποδίζει σοβαρά την καινοτομία σε κινητά για άλλους τύπους gaming, όπως το cloud gaming.

Έχει ασκηθεί έντονη κριτική τον τελευταίο καιρό στην Apple ώστε να χαλαρώσει τους περιορισμούς στο App Store. Η Microsoft αναγκάστηκε να διακόψει τις δοκιμές του xCloud στο iOS αφού οι πολιτικές του App Store εμποδίζουν την εταιρία να λανσάρει την εφαρμογή εδώ και αρκετούς μήνες. Η Microsoft καταδίκασε την Apple λέγοντας ότι είναι η μοναδική πλατφόρμα που αρνείται στους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες cloud gaming και συνδρομών παιχνιδιών όπως το Xbox Game Pass.

Η Apple υπερασπίστηκε την απόφασή της να αποκλείσει υπηρεσίες cloud gaming όπως xCloud, Stadia και GeForce Now, λέγοντας:

Οι πελάτες μας απολαμβάνουν υπέροχες εφαρμογές και παιχνίδια από εκατομμύρια προγραμματιστές. Οι υπηρεσίες παιχνιδιών μπορούν να κυκλοφορήσουν στο App Store αρκεί να ακολουθούν το ίδιο σύνολο οδηγιών που ισχύουν για όλους τους προγραμματιστές, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής των παιχνιδιών ξεχωριστά για έλεγχο.

Το επιχείρημα της Apple είναι ότι η εταιρία δεν μπορεί να ελέγξει μεμονωμένα παιχνίδια που προσφέρονται σε υπηρεσίες μέσω streaming, αν και δεν φαίνεται να έχει τα ίδια προβλήματα με υπηρεσίες όπως το Netflix ή το YouTube που μεταδίδουν εκατομμύρια βίντεο, τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες σε συσκευές iOS, που η Apple δεν μπορεί να ελέγξει.

Με την ΕΕ να έχει ήδη ξεκινήσει μια επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα για τις πρακτικές της σε App Store και Apple Pay, αλλά και τη Microsoft και Facebook να την επικρίνουν πλέον ανοιχτά, η εταιρία αναμένεται να αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τις πολιτικές του App Store τους επόμενους μήνες.

  • Like 4