Οι δύο μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν νέες επιλογές αναφορικά με την εμφάνιση των likes.

Οι χρήστες πλέον θα μπορούν να κρύψουν τον αριθμό των likes σε Facebook και Instagram. Έπειτα από χρόνια δοκιμών και στις δύο πλατφόρμες, Facebook και Instagram κατέληξαν σε μία λύση που θα κρύβει τον μετρητή των likes με τους χρήστες να μπορούν να απενεργοποιούν την προβολή των likes σε όλες τις αναρτήσεις αλλά και μία επιλογή για να κρύβουν τα δικά τους likes από όλους τους υπόλοιπους χρήστες.

Το Instagram επιτρέπει αυτήν τη λειτουργία μετά από χρόνια δοκιμών και πιέσεων από ειδικούς που ήθελαν την πλατφόρμα να κάνει αλλαγές. Η υπηρεσία, σε μια μελέτη του 2017 της Royal Society for Public Health του Ηνωμένου Βασιλείου, είχε καταταχθεί ως η «πιο επιζήμια για την ψυχική υγεία και ευεξία των νέων». Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι η αφαίρεση του κουμπιού των likes ή του μετρητή των likes μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και των κοινωνικών πιέσεων για ορισμένους χρήστες του Facebook και του Instagram.

Untitled.jpg.463bab5a8b475e898af3322a1d642460.jpg Screenshot_20210526-163543_Instagram.jpg.2ec0acb7c99e3275d089ee23aa71cf66.jpg

Εκπρόσωπος του Instagram αναφέρει:

Δοκιμάσαμε να κρύψουμε τις μετρήσεις για να δούμε αν μπορεί να αποθαρρύνει την εμπειρία των ανθρώπων στο Instagram. Αυτό που ακούσαμε από ανθρώπους και ειδικούς ήταν ότι το να μην βλέπουμε αυτές τις μετρήσεις ήταν ωφέλιμο για μερικούς και ενοχλητικό για άλλους, ειδικά επειδή οι άνθρωποι χρησιμοποιούν παρόμοιες μετρήσεις για να πάρουν μια αίσθηση για αυτό που είναι δημοφιλές, οπότε σας δίνουμε την επιλογή.

 

Στο Instagram υπάρχει ήδη και μια επιλογή όπου οι χρήστες θα μπορούν να κρύβουν τον αριθμό των likes σε κάθε δημοσίευση ξεχωριστά, ώστε να υπάρχει λίγο περισσότερη ευελιξία για να επιτρέπει στους ανθρώπους να επικεντρώνονται στο περιεχόμενο των αναρτήσεων παρά στις αντίστοιχες μετρήσεις. Το Facebook θα λάβει τα ίδια στοιχεία ελέγχου για κάθε δημοσίευση τις επόμενες εβδομάδες.

Το Facebook ξεκίνησε για πρώτη φορά να δοκιμάζει την απόκρυψη των likes τον Σεπτέμβριο του 2019 για να δει αν η αλλαγή θα βελτιώσει την εμπειρία χρήσης της πλατφόρμας. Το Instagram δοκίμαζε επίσης διάφορους τρόπους απόκρυψης των likes τα τελευταία χρόνια, με την τελευταία δοκιμή μάλιστα να έγινε τον προηγούμενο μήνα.