Οι άνθρωποι πίσω από την καμπάνια αμφισβητούν τους ισχυρισμούς.

Το Facebook γενικά απέφευγε να «κατεβάσει» τις διαφημιστικές καμπάνιες του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, αλλά όχι σήμερα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο γίγαντας των social media «κατέβασε» διαφημίσεις του Trump και του αντιπροέδρου Pence, αφού αυτές λέγεται πως παραβίασαν πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη ρητορική μίσους. Οι προωθητικές ενέργειες περιελάμβαναν ένα κόκκινο ανεστραμμένο τρίγωνο, σύμβολο το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για τους πολιτικούς κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1575357023_TrumpcampaignadswithNazisymbol.png.7e9767153a18cc2a5cc4ee9794699114.png

Η καμπάνια προειδοποιούσε για τις επικίνδυνες ομάδες ακροαριστερών ζητώντας από τους ανθρώπους να υπογράψουν μια αναφορά για την αντιφασιστική ομάδα Antifa, την οποία ο Trump προσπαθεί να κατηγορήσει για βία σε διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού.

Η Erin Marie Saltman από το Facebook σχολιάζει:

Η πολιτική μας απαγορεύει τη χρήση απαγορευμένων συμβόλων μίσους για τον εντοπισμό πολιτικών κρατουμένων χωρίς το πλαίσιο που καταδικάζει ή συζητά το ίδιο το σύμβολο.

Οι άνθρωποι πίσω από την εκστρατεία του Trump διαφωνούν. Ο εκπρόσωπος Tim Murtaugh ισχυρίστηκε σε μια δήλωσή του στην Washington Post, ότι το τρίγωνο αντιπροσώπευε ένα «σύμβολο antifa» ενώ η εκστρατεία δημοσίευσε ξεχωριστά μια εικόνα που υποτίθεται ότι δείχνει τη χρήση ενός κόκκινου τριγώνου στην εικονογραφία της Antifa. Συνήθως, η ομάδα χρησιμοποιεί μαύρες και κόκκινες σημαίες που περιβάλλονται από έναν κύκλο.

Εμπειρογνώμονες που μίλησαν στην Post σημείωσαν ότι ο ναζιστικός συμβολισμός μπορεί να μην ήταν σκόπιμος, αλλά τουλάχιστον προβληματικός. Ο Jonathan Greenblatt, ένας από του εμπειρογνώμονες είπε πως η άγνοια δεν είναι δικαιολογία για την απεικόνιση συμβόλων μίσους. Ο Trump έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι χρησιμοποίησε ρατσιστικό συμβολισμό, συμπεριλαμβανομένης μιας διαφήμισης του 2016 που έδειχνε τη Hilary Clinton κοντά σε χρήματα και το εβραϊκό σύμβολο Άστρο του Δαβίδ, εγείροντας αντιρρήσεις για τον φερόμενο αντισημιτισμό. Η εκστρατεία του Trump βέβαια υποστήριξε ότι ήταν το σήμα του σερίφη.

Η κίνηση του Facebook αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της κυβέρνησης Trump και των τεχνολογικών γιγάντων του διαδικτύου που κατηγορεί ότι λογοκρίνει τις συντηρητικές φωνές. Με εντολή του Trump, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, δημοσίευσε πρόσφατα μια πρόταση για την κατάργηση της προστασίας για τις εταιρίες Διαδικτύου και τον περιορισμό της ικανότητάς τους να ελέγχουν το νομικό περιεχόμενο. Μία κίνηση που αναμένεται να διατηρήσει υψηλά τις εντάσεις.

  • Like 2
  • Confused 2