Το απογοητευτικό σερί του Facebook συνεχίζεται, κάτι που βεβαίως δεν αποτελεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό, όμως αυτή τη φορά για κάποιους τα πράγματα φαίνεται να είναι σοβαρότερα, αφού ενδέχεται να εξέθεσε σε κίνδυνο παιδιά.  

Το Facebook ειδοποίησε τους γονείς των παιδιών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή Messenger Kids, για ένα «τεχνικό σφάλμα» που επέτρεπε σε παιδιά να λαμβάνουν μέρος σε ομαδικές συζητήσεις (group chats) με αγνώστους, και πιο συγκεκριμένα με μη εγκεκριμένες επαφές. Το Facebook ειδοποίησε τους γονείς, ωστόσο δεν γνωστοποίησε το πρόβλημα δημοσίως.

417648967_messengerkids1.jpg.948df9a3d539a1813a2a7b9f8bcabfc2.jpg

Στην ειδοποίηση του στους γονείς των παιδιών διαβάζουμε: «We found a technical error that allowed [CHILD]’s friend [FRIEND] to create a group chat with [FRIEND]’s parent-approved friends. We want you to know that we’ve turned off this group chat and are making sure that group chats like this won’t be allowed in the future. If you have questions about Messenger Kids and online safety, please visit our Help Center and Messenger Kids parental controls. We’d also appreciate your feedback».

Η ιστοσελίδα The Verge επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της ειδοποίησης με το Facebook, το οποίο την έστειλε σε χιλιάδες χρήστες τις τελευταίες ημέρες. Το Messenger Kids είναι μία έκδοση του Messenger του Facebook που επιτρέπει σε παιδιά να επικοινωνούν με επαφές που έχουν εγκρίνει αποκλειστικά οι γονείς τους. Επομένως το παιδί, μπορεί να επικοινωνεί μόνο με εγκεκριμένες από τους γονείς επαφές. Το bug ή το «τεχνικό σφάλμα» όπως το ονομάζει το Facebook φαίνεται να οφείλεται στην πολυπλοκότητα των δικαιωμάτων σε ότι αφορά τις ομαδικές συζητήσεις (group chats). Επειδή ένα παιδί με το όνομα Χρήστος ξεκίνησε ένα group chat με τους συμμαθητές του, Νίκη και Κώστα, δεν σημαίνει ότι και ότι ο Γιώργος, επειδή είναι προ-εγκεκριμένη επαφή του Χρήστου, μπορεί επίσης να λάβει μέρος στην ομαδική συζήτηση. Οι γονείς του Χρήστου δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν ποιες είναι οι προ-εγκεκριμένες επαφές του Γιώργου.

1478226027_messengerkids2.jpg.25c5eb3870c829da20ead05d848d884e.jpg

Για την ώρα, δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό υφίσταται το bug και αν εκτέθηκαν παιδιά σε κίνδυνο. Παρόλα αυτά το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, αφού αφορά παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών, και το app φαίνεται να παραβίασε τη νομοθεσία COPPA (Children’s Online Privacy Protection Act) για την συλλογή και την προστασία των δεδομένων παιδιών. Εξαιτίας του bug, το Facebook ενδέχεται να χρειαστεί να πληρώσει ένα αρκετά μεγάλο πρόστιμο που θα επιβάλει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC, Federal Trade Commission).

GSMArena

  • Sad 1