Ο προγραμματιστής με τη μέθοδο γνωστή ως scraping, πούλησε τα δεδομένα σε τρίτους.

Το Facebook κινείται νομικά για μία υπόθεση που αφορά μία μεγάλης κλίμακας εξαγωγής δεδομένων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Record, το κοινωνικό δίκτυο έχει μηνύσει τον Ουκρανό Alexander Solonchencko για εξαγωγή δεδομένων μέσω scraping σε περισσότερους από 178 εκατομμύρια χρήστες. Ο Solonchenko φέρεται να εκμεταλλεύτηκε τη δυνατότητα εισαγωγής επαφών του Messenger χρησιμοποιώντας ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο που μιμείται συσκευές Android. Τροφοδοτούσε το Facebook με εκατομμύρια αριθμούς τηλεφώνου και συγκέντρωνε δεδομένα όποτε η ιστοσελίδα επέστρεφε πληροφορίες για λογαριασμούς με αριθμούς τηλεφώνου.

Ο προγραμματιστής λέγεται πως διεξήγαγε την «καμπάνια» από τον Ιανουάριο του 2018 έως και τον Σεπτέμβριο του 2019 και άρχισε να πουλά τα δεδομένα σε ένα forum του dark web τον Δεκέμβριο του 2020. Το Facebook εντόπισε τον Solonchenko αφού χρησιμοποίησε το όνομα χρήστη που είχε στο forum και τα στοιχεία επικοινωνίας του σε διάφορα e-mail και ιστοσελίδες ανεύρεσης εργασίας. Σύμφωνα με το Facebook, ο Solonchenko έχει εξάγει δεδομένα και από άλλους στόχους, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης ουκρανικής τράπεζας.

Στην καταγγελία του, το Facebook ζήτησε να αποζημιωθεί (με ένα απροσδιόριστο για την ώρα ποσό) καθώς και να απαγορευτεί στον Solonchenko να έχει πρόσβαση στο Facebook αλλά και να πουλήσει τα δεδομένα του.

Πάντως, αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο περιστατικό scraping. Hackers απέσπασαν δεδομένα μέσω scraping σε περισσότερους από 533 εκατομμύρια χρήστες μέσω της ίδιας δυνατότητας. Ωστόσο, αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα του Facebook να πατάξει αυτή τη μέθοδο εξαγωγής δεδομένων, αφού είναι πρόθυμο να πάει τους εισβολείς στα δικαστήρια με την ελπίδα να αποθαρρύνει παρόμοιες εκστρατείες δεδομένων.

  • Like 1