Το Facebook βρίσκεται αντιμέτωπο με πρόστιμο "μαμούθ" που αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, εξαιτίας των πρόσφατων παραβάσεων της ιδιωτικότητας των χρηστών του.

Σύμφωνα με την Washington Post, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης διαπραγματεύεται μια συμφωνία με την ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου των ΗΠΑ, που αναμένεται να καταλήξει σε "καμπάνα" πολλών δισεκατομμυρίων εξαιτίας των σοβαρών κενών ασφαλείας του Facebook, με πιο πρόσφατο το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Αν και το τελικό ύψος του προστίμου δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αναμένεται να αποτελέσει την μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ εναντίον τεχνολογικής εταιρίας στις ΗΠΑ. Το προηγούμενο πρόστιμο ρεκόρ από την FTC, ήταν τα $22.5 εκ. που αναγκάστηκε να πληρώσει η Google το 2012, έπειτα από έρευνα τις επιτροπής για τις πρακτικές ασφαλείας της εταιρίας. Η Washington Post αναφέρει, ότι το Facebook αρνήθηκε να υποχωρήσει σε κάποιες από τις απαιτήσεις της FTC κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης,  με ορατή πλέον την πιθανότητα η υπόθεση να κριθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Μία πιθανή συμφωνία θα είναι το αποτέλεσμα μία συνεχιζόμενης έρευνας που διέταξε η αμερικανική κυβέρνηση εναντίον της εταιρίας, τον Μάρτιο του 2018. Το σκάνδαλο "Cambridge Analytica", στο οποίο η "ύποπτη" εταιρία δεδομένων κατάφερε να υποκλέψει στοιχεία περίπου 87εκ. χρηστών του Facebook χωρίς την συγκατάθεσή τους, αποτέλεσε το επίκεντρο της έρευνας, η οποία τους τελευταίους μήνες διευρύνθηκε εξαιτίας των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων περί των παραβάσεων ιδιωτικότητας της πλατφόρμας.

Engadget