Το Facebook ξεκίνησε το tagging για πρόσωπα στις φωτογραφίες που αναρτούσαν οι χρήστες του πριν από περίπου μία δεκαετία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κοινωνικό δίκτυο εκείνη την εποχή άρχισε να χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για το αυτόματο tagging των χρηστών του στις φωτογραφίες που αναρτούσαν.

Το εργαλείο σάρωνε το πρόσωπο κάποιου ή κάποιων σε μία φωτογραφία, και στη συνέχεια έκανε προτάσεις για το ποιος ή ποιοι ήταν. Οι χρήστες του Facebook είχαν την επιλογή να απενεργοποιήσουν την συγκεκριμένη δυνατότητα, ωστόσο το κοινωνικό δίκτυο από την άλλη δεν τους ρώτησε κιόλας αν την θέλουν ή την χρειάζονται. Το 2015 ωστόσο μία ομάδα χρηστών από το Illinois των ΗΠΑ προχώρησε σε ομαδική αγωγή κατά του Facebook υποστηρίζοντας ότι η χρήση του εργαλείου αναγνώρισης προσώπου ήταν παράνομη σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων που ισχύει στην πολιτεία.

screen-shot-2017-12-19-at-11-33-09-am.jpg.b9a32dbcdc7241235dedeb1ae54eabbf.jpg

Τελικά, το Facebook κατέληξε σε διακανονισμό, και θα αποζημιώσει την ομάδα των χρηστών που προχώρησε στην ομαδική αγωγή με 550 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Facebook, το καλύτερο για την εταιρεία και τους μετόχους της ήταν να κλείσει γρήγορα το ζήτημα.     

GSMArena

  • Like 1