Από τις σημαντικότερες ειδήσεις που μας έρχονται από το χθεσινό συνέδριο της Oculus, είναι η επιβεβαίωση ότι το Facebook αναπτύσσει τα δικά του γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας.

Τα σχέδια της εταιρεία είναι μεγαλεπίβολα και δεν περιορίζονται μόνο στο hardware αφού στόχος του όλου εγχειρήματος είναι η πλήρης αναδημιουργία του πλανήτη σε ένα τρισδιάστατο χάρτη επιτρέποντας στους χρήστες να ζουν σε ενισχυμένους, διαδραστικούς χώρους με τη χρήση των γυαλιών. Στην ουσία το Facebook κατασκευάζει μια «εικονική πραγματικότητα» η οποία θα έχει παρουσία μαζί με τον φυσικό κόσμο, και σχεδιασμένη έτσι ώστε ο χρήστης να έχει τόσο συχνή πρόσβαση σ' αυτή όσο συχνά κοιτάει και το smartphone του.

Τα Facebook Reality Labs αναπτύσσουν για το σκοπό αυτό τα LiveMaps τα οποία αποτελούν τον πυρήνα όλων των εμπειριών που θα προσφέρει η επαυξημένη πραγματικότητα στο μέλλον, κάνοντας χρήση διαφόρων τεχνολογιών όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο. Για τη δημιουργία των χαρτών αυτών, το Facebook θα χρησιμοποιήσει δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει από τους 2.4 δισεκατομμύρια χρήστες του, όπως με τη χρήση εικόνων που διαθέτουν συντεταγμένες. Στο όραμα του Facebook, τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας και ότι άλλο σχετικό hardware θα αποτελούν μέρος των τρισδιάστατων χαρτών χωρίς να χρειάζεται η αναδημιουργία σε πραγματικό χρόνο του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται ο χρήστης. Με τον τρόπο αυτό είναι εφικτή η εικονική τηλεμεταφορά αλλά και η εμφάνιση πληροφοριών για αντικείμενα ή τοποθεσίες στις οποίες βρίσκεται ο χρήστης. 

Το σίγουρο είναι ότι τα LiveMaps αλλά και τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας του Facebook είναι ακόμα μακρυά από το να γίνουν εμπορικά καταναλωτικά προϊόντα, με την όλη δουλειά να έχει ξεκινήσει από τώρα, και την εταιρεία να διαθέτει τα απαραίτητα δεδομένα για να δημιουργήσει μια νέα, ψεύτικη πραγματικότητα. 

Engadget