Ολοένα λιγότεροι χρήστες χρησιμοποιούν το Facebook προκειμένου να αναζητήσουν και να αλληλεπιδράσουν με ειδησεογραφικό περιεχόμενο, καθώς εφαρμογές messaging όπως το WhatsApp αποκτούν μεγαλύτερη επιρροή, σύμφωνα με σχετική μελέτη.

Σύμφωνα με την έβδομη ετήσια έκθεση Digital News Report, καταγράφεται πτώση της πρόσβασης σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο μέσω του Facebook, γεγονός που αντανακλά τις ανησυχίες των χρηστών σχετικά με το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων καθώς και την «τοξικότητα» του δημόσιου διαλόγου στο μέσο.

Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι αλλαγές στους αλγόριθμους από το Facebook με τις οποίες καταργήθηκε η προτεραιότητα προβολής ειδήσεων στα feeds των χρηστών.

Η  έρευνα μελέτησε τον τρόπο πρόσβασης σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο ανά τον κόσμο και πραγματοποιήθηκε από το Reuters Institute for the Study of Journalism του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Χρησιμοποίησε στοιχεία από μια online έρευνα από το YouGov με δείγμα 74.000 άτομα από 37 χώρες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέοι χρήστες χρησιμοποιούν περισσότερο τις εφαρμογές WhatsApp, Instagram και Snapchat για ενημέρωση, επειδή θέλουν να διαφυλάξουν το απόρρητο των συζητήσεων.

Σε τέσσερα χρόνια, η αναλογία όσων ενημερώνονταν μέσω του WhatsApp τριπλασιάστηκε, φθάνοντας το 15%. Το ποσοστό ήταν ιδιαίτερο αυξημένο σε χώρες όπως η Τουρκία ή η Μαλαισία, όπου υπάρχει κυβερνητική εμπλοκή στη ροή των ειδησεογραφικών πληροφοριών.

BBC