Από την ώρα που το Facebook ανακοίνωσε το κρυπτονόμισμα Libra, περιμέναμε ότι θα περνούσε από κάποιου είδους έλεγχο, και η Αμερικάνικη κυβέρνηση δεν έχασε χρόνο.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Maxine Waters εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από το Facebook να σταματήσει την ανάπτυξη του Libra ωσότου το Κογκρέσο και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν την δυνατότητα να το αξιολογήσουν.

Το κοινωνικό δίκτυο έχει «επανειλημμένως δείξει ότι παραμελεί» την διασφάλιση των δεδομένων των χρηστών, δήλωσε η Maxine Waters, υποδεικνύοντας ότι τα ζητήματα ιδιωτικότητας θα μπορούσαν να επανέλθουν για να στοιχειώσουν και αυτό το προϊόν. Η γερουσιαστής επίσης είπε ότι στελέχη του Facebook θα χρειαστεί να καταθέσουν για το Libra ως μέρος της γενικότερης εποπτείας του κοινωνικού δικτύου.

dims2.jpg.6ded46f3237e0693ce4e980b7b6eefc5.jpg

Όπως είναι γνωστό, το Facebook μαζί με το ψηφιακό νόμισμα Libra και το ψηφιακό πορτοφόλι Calibra, ανακοίνωσε τον Libra Association που θα επιβλέπει το νόμισμα που θα βρίσκεται εκτός του ελέγχου του Facebook. Το digital wallet Calibra επίσης πρόκειται να μοιράζεται εξαιρετικά περιορισμένα δεδομένα με το Facebook και θα διαθέτει ισχυρή προστασίας, όπως αυτοματοποιημένους ελέγχους απάτης κ.ά. Όμως τα παραπάνω μέτρα, ενδέχεται να μην ικανοποιούν τους πολιτικούς.

Διάφορες κρατικές και ομοσπονδιακές αρχές και υπηρεσίες έχουν βάλει στο μάτι το Facebook τα τελευταία χρόνια, όμως το κοινωνικό δίκτυο δεν βρίσκεται άδικα σε αυτή την θέση, όπως έχει αποδειχτεί από τα διάφορα σκάνδαλα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων (π.χ Cambridge Analytica) κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, η Maxine Waters έχει κάθε δικαίωμα να είναι επιφυλακτική με το Facebook, παρόλο που το τελευταίο φαίνεται να προσπαθεί να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη.

Μία απόδειξη ότι η Αμερικανική κυβέρνηση δεν αστειεύεται, είναι ότι δεν πέρασαν παρά 48 ώρες από την ανακοίνωση του κρυπτονομίσματος Libra και του ψηφιακού πορτοφολιού Calibra, και κάλεσε εκπροσώπους του Facebook να καταθέσουν στις 16 Ιουλίου, ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικής, Στέγασης και Αστικών Υποθέσεων της Γερουσίας (σύμφωνα με το Reuters, ο David Marcus, επικεφαλής της θυγατρικής του Facebook, Calibra, θα είναι εκείνος που θα καταθέσει) και να απαντήσουν σε κρίσιμης σημασίας ερωτήματα για το κρυπτονόμισμα Libra, το ψηφιακό πορτοφόλι Calibra και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Engadget