Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) διέταξε τη Meta (Facebook) να πουλήσει την Giphy υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία «θα μπορούσε να βλάψει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τους διαφημιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η ρυθμιστική αρχή για ζητήματα που αφορούν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία στη χώρα, διαπίστωσε ότι η εξαγορά της Giphy ενισχύει την ήδη τεράστια δύναμη της Meta περιορίζοντας την πρόσβαση των άλλων πλατφορμών στα GIFs της Giphy και «κατευθύνοντας περισσότερη επισκεψιμότητα σε ιστοσελίδες που ανήκουν στο Facebook όπως είναι οι Facebook, WhatsApp και Instagram».

facebook-giphy.jpg

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) μάλιστα δήλωσε ότι οι ιστοσελίδες της Meta κυριάρχησαν στον χρόνο που επενδύουν οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ποσοστό 73% και πως η εταιρεία θα μπορούσε να εξαναγκάσει τους ανταγωνιστές όπως το TikTok, το Twitter και το Snapchat να σταματήσουν να αξιοποιούν το Giphy. Στην σχετική ανακοίνωση της, η αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου προσθέτει ότι πριν από τη συγχώνευση, η Giphy είχε λανσάρει ορισμένες «καινοτόμες διαφημιστικές υπηρεσίες» τις οποίες αξιοποιούσαν μεγάλα εμπορικά σήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπως είναι η Dunkin' Donuts και η Pepsi, υπηρεσίες τις οποίες η εταιρεία δεν κατάφερε να φέρει και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναφορά σε κείμενο

«Το Facebook διέκοψε τις διαφημιστικές υπηρεσίες της Giphy τη στιγμή της συγχώνευσης, απομακρύνοντας μία σημαντική πηγή δυνητικού ανταγωνισμού» γράφει στην ανακοίνωση της η ρυθμιστική αρχή. «Η CMA θεωρεί ότι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου ότι το Facebook ελέγχει σχεδόν το ήμισυ της αγοράς διαφημιστικών προβολών αξίας £7 δισεκατομμυρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Όπως είναι γνωστό, το Facebook αγόρασε την Giphy τον Μάιο του 2020 έναντι $400 εκατομμυρίων σύμφωνα με πληροφορίες με στόχο να το ενσωματώσει στο Instagram. Δεν πέρασε παρά ένας μήνας από τη συμφωνία και η αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι ξεκινά τη διερεύνηση της υπόθεσης και τον Αύγουστο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία του Mark Zuckerberg θα μπορούσε να στερήσει την πρόσβαση στην βιβλιοθήκη GIF της Giphy από τους ανταγωνιστές του, πως είναι το TikTok και το Snapchat. Την ίδια περίοδο, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή ανέφερε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να απομακρύνει πιθανούς ανταγωνιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η Meta τερμάτισε τις συνεργασίες διαφημίσεων επί πληρωμή της Giphy.

 

Η Meta υποστήριξε ότι η CMA δεν είχε τη παραμικρή δικαιοδοσία επειδή δεν υφίσταται επιχειρηματική δραστηριότητα από τη Giphy στο Ηνωμένο Βασίλειο επισημαίνοντας επίσης ότι οι επί πληρωμή υπηρεσίες της Giphy δεν είχαν σχέση με προβολές διαφημίσεων σύμφωνα με τον ορισμό της ρυθμιστικής αρχής. Τον Οκτώβριο, η ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο $70 εκατομμυρίων στη Meta για παραβίαση των κανόνων που σχετίζονται με τη συμφωνία, αρνούμενη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις για την παροχή πληροφοριών και αλλάζοντας τον υπεύθυνο συμμόρφωσης δύο φορές χωρίς άδεια.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι μετά από διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και οργανισμούς «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ανησυχίες της για τον ανταγωνισμό μπορούν μόνο να αντιμετωπιστούν εφόσον το Facebook πουλήσει εξολοκλήρου την Giphy σε έναν εγκεκριμένο αγοραστή». Δεν είναι πάντως σαφές πάντως πως θα γίνει κάτι τέτοιο.

Αναφορά σε κείμενο

«Διαφωνούμε με αυτήν την απόφαση. Εξετάζουμε την απόφαση και λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής κατά της απόφασης. Τόσο οι καταναλωτές όσο και η Giphy βρίσκονται πλέον σε καλύτερη κατάσταση με την υποστήριξη της υποδομής, του ταλέντου και των πόρων μας» δήλωσε εκπρόσωπος της Meta στην ιστοσελίδα Engadget. «Μαζί, η Meta και η Giphy, θα βελτιώσουν το προϊόν της Giphy για τα εκατομμύρια των ανθρώπων, των επιχειρήσεων, των προγραμματιστών και των συνεργατών API στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν τη Giphy καθημερινά, παρέχοντας περισσότερες επιλογές για όλους» ολοκλήρωσε ο εκπρόσωπος της Meta.