Σήμερα, οι γλώσσες που μιλιούνται σε όλον τον κόσμο ξεπερνούν τις 7.000 και από ότι φαίνεται, η Meta επιθυμεί να τις καταλαβαίνει όλες.

Πριν από έξι μήνες, η εταιρεία ξεκίνησε το πρόγραμμα NLLB (No Language Left Behind), το οποίο αφορά την εκπαίδευση ενός μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) ώστε να μεταφράζει απρόσκοπτα από διάφορες γλώσσες σε άλλες χωρίς να είναι απαραίτητη η μεσολάβηση της Αγγλικής γλώσσας. Πρόσφατα, η εταιρεία ανακοίνωσε μία μεγάλη επιτυχία του προγράμματος, το οποίο έχει την ονομασία NLLB-200. Πρόκειται για ένα μοντέλο AI το οποίο μπορεί να ομιλεί 200 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων διαλέκτων ή λιγότερο ομιλούμενων γλωσσών από την Ασία και την Αφρική, όπως οι Lao και Kamba.

Σύμφωνα με μία ανάρτηση στο επίσημο blog της Meta, το μοντέλο NLLB-200 μπορεί να μεταφράζει 55 Αφρικανικές γλώσσες με «υψηλής ποιότητας αποτελέσματα». Η Meta υποστηρίζει ότι η απόδοση του μοντέλου στο benchmark FLORES-101 ξεπερνά τα υπάρχοντα τελευταίας γενιάς μοντέλα κατά 44% κατά μέσο όρο και κατά 70% σε συγκεκριμένες Αφρικανικές και Ινδικές διαλέκτους.

015d9ae0-f7d1-11ec-b49d-edd6554aeca9.webp

Η μετάφραση μεταξύ δύο γλωσσών -ειδικά αν καμία από αυτές δεν είναι η αγγλική- έχει αποδειχθεί μία αρκετά σημαντική πρόκληση για όλα τα γλωσσικά μοντέλα AI, επειδή πολλά από αυτά τα συστήματα μετάφρασης βασίζονται σε γραπτά δεδομένα που βρίσκονται στο Διαδίκτυο για να εκπαιδευτούν. Και δεν είναι εύκολο πολλές φορές να βρεις ποιοτικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο.

Η Meta αποφάσισε να κάνει το μοντέλο NLLB-200 ανοικτού κώδικα καθώς και να προσφέρει $200 χιλιάδες σε επιχορηγήσεις σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την ανάπτυξη πραγματικών εφαρμογών για την τεχνολογία της. «Φανταστείτε να επισκεφτείτε την αγαπημένη σας ομάδα στο Facebook και να βρεθείτε μπροστά σε μία ανάρτηση σε Igbo ή Luganda, και να μπορείτε να την κατανοήσετε στην γλώσσα σας με το πάτημα ενός κουμπιού» διαβάζουμε στην ανάρτηση της Meta. Μπορείτε να δείτε πως λειτουργεί το μοντέλο AI της Meta στην σχετική ιστοσελίδα επίδειξης της τεχνολογίας. 

  • Like 4
  • Thanks 1
  • Confused 1