Ο πρώην υπάλληλος ήταν μέλος της ομάδας ακεραιότητας της εταιρείας.

Ακόμη ένας πρώην υπάλληλος του Facebook υπέβαλε καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η τελευταία καταγγελία, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Washington Post, ισχυρίζεται ότι το Facebook παραπλάνησε τους επενδυτές του σχετικά με την «επικίνδυνη και εγκληματική συμπεριφορά στις πλατφόρμες του», συμπεριλαμβανομένων των Instagram, WhatsApp και Messenger.

Στην καταγγελία, ο πρώην υπάλληλος περιέγραψε μια συνομιλία με ένα από τα κορυφαία στελέχη επικοινωνίας του Facebook, το οποίο, μετά από αποκαλύψεις σχετικά με τη χρήση της πλατφόρμας από τη Ρωσία για ανάμειξη στις εκλογές του 2016, ανέφερε ότι το σκάνδαλο ήταν απλά «μια σταγόνα επιτυχίας» και ότι το Facebook «τυπώνει χρήματα στο υπόγειο και συνεχίζει να είναι καλά» με την έννοια του ότι τα «σκάνδαλα» είναι επιτυχημένα και επαναλαμβανόμενα.

Όπως η Frances Haugen που υπέβαλε και αυτή πρόσφατα καταγγελία, ο τελευταίος πληροφοριοδότης είναι επίσης πρώην μέλος της ομάδας ακεραιότητας του Facebook, η οποία είχε το έργο της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, της παρέμβασης στην ψηφοφορία και άλλων σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Και όπως η Haugen, ο πρώην υπάλληλος ανέφερε ότι η εταιρεία «υπονομεύει συστηματικά τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, της ρητορικής μίσους και άλλου προβληματικού περιεχομένου», από τον φόβο μήπως εξοργίσει τον τότε Πρόεδρο Trump και τους πολιτικούς του συμμάχους ή από ανησυχία για πιθανή άμβλυνση της ανάπτυξης των χρηστών.

Το έγγραφο που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ περιγράφει επίσης παράνομη δραστηριότητα σε μυστικές Ομάδες του Facebook ενώ αναφέρεται και σε μια πολιτική του Facebook που επέτρεπε σε πολιτικούς και άλλους χρήστες υψηλού προφίλ να παρακάμπτουν τους κανόνες της εταιρείας. Κατονομάζει τους Mark Zuckerberg και Sheryl Sandberg ως ενήμερους για τα προβλήματα τα οποία και δεν ανέφεραν στους επενδυτές.

Ενώ πολλές από τις λεπτομέρειες ακούγονται παρόμοιες με άλλες καταγγελίες από πρώην υπαλλήλους, η είδηση μιας άλλης καταγγελίας προσθέτει επιπλέον πίεση στο Facebook, το οποίο έχει περάσει μεγάλο μέρος του τελευταίου μήνα προσπαθώντας να δυσφημήσει την Haugen και να υποβαθμίσει τη σημασία της έρευνάς της. Εν ω μεταξύ, οι νομοθέτες κάλεσαν τον Zuckerberg να απαντήσει σε ερωτήσεις του Κογκρέσου με την Haugen να αναμένεται να ενημερώσει και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Για την ώρα, κανένας εκπρόσωπος του Facebook δεν έχει απαντήσει στα διάφορα αιτήματα να σχολιάσουν την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, ο Zuckerberg αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδιά του να μετονομάσει την εταιρεία (rebrand) την επόμενη εβδομάδα.

  • Like 2