Όταν ο Mark Zuckerberg οραματιζόταν την ανακοίνωση του metaverse του, δύσκολα θα περίμενε την υποδοχή που του επιφύλαξε το κοινό.

Από την άλλη βέβαια, οι προσδοκίες από τη Meta ήταν έτσι κι αλλιώς υψηλές, οπότε στη θέα του Horizon Worlds, του προϊόντος που παρουσίασε περιχαρής ο Zuckerberg, οι αντιδράσεις ήταν μάλλον δικαιολογημένες.

Το Horizon Worlds είναι ένα τρόπον τινά video game που αναπτύσσει η Meta Platforms. Παίζεται αποκλειστικά σε VR περιβάλλον και κυκλοφορεί επί του παρόντος σε Oculus Rift και Oculus Quest 2 σε ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία και Ισπανία. Οι δύο τελευταίες είναι και οι χώρες που προστέθηκαν εσχάτως στη λίστα, εξ ου και η ανακοίνωση από πλευράς Zuckerberg. Το Horizon Worlds είναι ο τρόπος με τον οποίο φαντάζεται το metaverse η Meta, μόνο που δεν είναι ακριβώς «πειστικός».

Μία βόλτα στο Twitter αρκεί για να δώσει εικόνα της άποψης που έχει γι’ αυτό ο κόσμος: βαρετό, άχρωμο και χωρίς προσωπικότητα, κάτι σαν τον ίδιο τον επικεφαλής της Meta. Η τελευταία προσπάθησε να συνδυάσει στοιχεία από επιτυχημένους online κόσμους, όπως π.χ. αυτούς του Roblox και του Minecraft, μόνο που το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει τίποτε από τη «μαγεία» των συγκεκριμένων παιχνιδιών. Τα γραφικά του Horizon Worlds είναι άθλια θυμίζοντας shovelware του Wii, τα avatars δεν έχουν καν πόδια, ενώ τα όσα ουσιώδη μπορούν να κάνουν οι παίκτες είναι ελάχιστα.

Τα παραπάνω δε θα αποτελούσαν πρόβλημα αν επρόκειτο απλά για ένα παράπλευρο πρότζεκτ της Meta. Η τελευταία όμως έχει ρίξει όλο της το βάρος εκεί: μέχρι και το όνομά της διαμόρφωσε καταλλήλως, για να μην αναφέρουμε τα πάνω από $10 δισ. που έχει ρίξει μέχρι στιγμής πραγματοποιώντας μία τρύπα στο νερό. Την ίδια στιγμή, ο οικονομικός Τύπος των ΗΠΑ αρχίζει και κάνει λόγο για προβληματισμό που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών της Meta, βλέποντας ότι το έργο της τελευταίας δεν κάνει «γκελ» στο κοινό.

Η ειρωνεία σε όλο αυτό, είναι πως την ίδια στιγμή, η Epic παραδίδει μαθήματα όχι μόνο στον Zuckerberg αλλά και σε όλο τον κόσμο ως προς τη σωστή ανάπτυξη ενός metaverse. Το τελευταίο «γκεστ» στον κόσμο του Fortnite με χαρακτήρες του Naruto τα λέει όλα…