Η εταιρεία ανακοίνωσε τους τρόπους με τους οποίους θα λειτουργεί η οικονομία στο Metaverse της, και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο θέμα της προμήθειας.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Meta ανακοίνωσε τους τρόπους με τους οποίους η εταιρεία θα φροντίσει να λειτουργεί η οικονομία εντός του Metaverse της, "Horizon Worlds", εστιάζοντας και στους δημιουργούς περιεχομένου, τα προϊόντα των οποίων θα μπορούν να αγοραστούν μέσα στο Metaverse. Όπως είναι αναμενόμενο, τα NFT θα είναι μέρος αυτής της οικονομίας.

Αυτό που έλειπε από την ανακοίνωση, βέβαια, είναι η προμήθεια που θα κρατάει η Meta για κάθε αγορά. Η επιβεβαίωση για τα ακριβή νούμερα ήρθε αργότερα, από εκπρόσωπο της εταιρείας που μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, αναφέροντας πως η συνολική προμήθεια για κάθε αγορά ανέρχεται στο 47.5%.

Πρόσθεσε πως το 30% της προμήθειας αφορά κόστος "hardware platform" και το υπόλοιπο 17.5% αφορά την τυπική προμήθεια που κρατάει η εταιρεία λόγω παροχής της πλατφόρμας αγορών.

Για σύγκριση και κατά γενικό κανόνα, η Apple κρατάει ένα 30% από κάθε αγορά στο App Store όπως και η Google για το Play Store, αντίστοιχα, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις το ποσοστό μπορεί να πέσει στο 15%. Το Epic Games Store της Epic κρατάει προμήθεια μόλις 12%, κάτι το οποίο αναμφίβολα άσκησε πίεση και στους υπόλοιπους να προσαρμόσουν τις συμφωνίες ακόμη κι αν είναι υπό προϋποθέσεις.

Αλλά το 47.5% της Meta δεν έχει προηγούμενο ή σύγκριση, παρότι ο Vivek Sharma, Αντιπρόεδρος της Horizon, δηλώνει πως είναι ένα ανταγωνιστικό ποσοστό. Επιπλέον, δήλωσε πως η Meta «πιστεύει» πως οι πλατφόρμες [σ.σ. όπως το Horizon Worlds] πρέπει να μπορούν να παίρνουν το μερίδιό τους [σ.σ. από τέτοιου είδους συναλλαγές].

Παλαιότερα, η Meta είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το 30% που κρατάει η Apple, συγκεκριμένα, οπότε η εταιρεία τοποθετήθηκε επί του θέματος μέσω ενός εκπροσώπου της. Ο Fred Sainz της Apple, μιλώντας στο MarketWatch, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η πρακτική της Meta στο συγκεκριμένο ζήτημα «δείχνει ξεκάθαρα την υποκρισία της».

Μέχρι στιγμής, ούτε η κοινότητα των NFT δεν έχει δει θετικά το όλο ζήτημα, αφού marketplaces όπως το OpenSea και LooksRare κρατούν προμήθεια 2.5% και 2%, αντίστοιχα. 

  • Like 1