Μπορεί ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg να μην κατέθεσε στην ακρόαση της πληροφοριοδότη (η οποία είχε κάνει απίστευτες αποκαλύψεις για τις πρακτικές και την κουλτούρα του Facebook στην εκπομπή 60 Minutes) ωστόσο δημοσίευσε μια εκτεταμένη απάντηση για όλα όσα κατηγορείται η εταιρεία του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Mark Zuckerberg έγραψε ότι οι ισχυρισμοί της Frances Haugen δεν είχαν νόημα και ότι ζωγραφίζουν μια «ψευδή εικόνα» για το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον πλανήτη. «Στο επίκεντρο αυτών των κατηγοριών είναι αυτή η ιδέα ότι δίνουμε προτεραιότητα στο κέρδος παρά στην ασφάλεια και στην ευημερία. Αυτό δεν είναι αλήθεια» υποστηρίζει στην ανάρτησή του. Ο επικεφαλής του Facebook αντιπαρέθεσε την ενημέρωση MSI (Meaningful Social Interactions) στο News Feed, η οποία σχεδιάστηκε για να εμφανίζει λιγότερα viral βίντεο στο News Feed και περισσότερο περιεχόμενο από φίλους ή συγγενείς.

Η εταιρεία μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο Mark Zuckerberg, προχώρησε με την αλλαγή γνωρίζοντας ότι θα έκανε τους ανθρώπους να περνούν λιγότερο χρόνο στο Facebook, επειδή έρευνες έδειξαν ότι ήταν σωστό να γίνει για την ευημερία των ανθρώπων.

Στην κατάθεση της ωστόσο, η κ. Haugen σχημάτισε μία λιγότερο κολακευτική εικόνα για το MSI. Για παράδειγμα ανέφερε ότι ο Mark Zuckerberg επέλεξε να εφαρμόσει «μετρήσεις που ορίστηκαν από το ίδιο το Facebook», όπως το MSI, αντί να προχωρήσει σε «αλλαγές που θα μείωναν σημαντικά την παραπληροφόρηση και το υποκινητικό περιεχόμενο». Η πληροφοριοδότης είπε επίσης ότι παρουσιάστηκαν διάφορες λύσεις στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Facebook ώστε το κοινωνικό δίκτυο να γίνει «λιγότερο viral, λιγότερο έντονο και στο όριο» ωστόσο αποφάσισε να μην τις αξιοποιήσει επειδή είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη μέτρηση MSI.

Στην καταγγελία της στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), η Frances Haugen ισχυρίστηκε ότι το Facebook επέτρεπε το «διχαστικό» περιεχόμενο και το περιεχόμενο «μίσους» επειδή είναι «ευκολότερο να εμπνεύσει κανείς τον θυμό από άλλα συναισθήματα». Στην ανάρτηση του, ο Mark Zuckerberg στάθηκε στην παραπάνω δήλωση της κ. Haugen χαρακτηρίζοντας την «βαθιά παράλογη». Το Facebook, όπως είπε, κερδίζει χρήματα από διαφημίσεις και οι διαφημιστές προφανώς ζητούν από την εταιρεία να μην βρίσκονται οι διαφημίσεις τους δίπλα σε επιβλαβές περιεχόμενο ή σε περιεχόμενο που προκαλεί θυμό.

Επιπλέον, o Mark Zuckerberg φαίνεται να είναι δυσαρεστημένος για τον τρόπο που χαρακτηρίστηκε η έρευνα της εταιρείας για το πως το Instagram επηρεάζει τους νέους. Μπορεί να μην αναφέρθηκε συγκεκριμένα, ωστόσο σε άρθρο της στα μέσα Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα Wall Street Journal δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το Instagram τοξικό για τα κορίτσια στην εφηβεία επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς την έρευνα του Facebook.

Το κοινωνικό δίκτυο δημοσίευσε τελικά δύο έγγραφα από την συγκεκριμένη έρευνα, ωστόσο η κ. Haugen παρέδωσε στα μέλη του Κογκρέσου ακόμη τέσσερα. Ο Mark Zuckerberg υπερασπίστηκε την πλατφόρμα, γράφοντας ότι πολλοί έφηβοι είπαν στην εταιρεία του ότι «πιστεύουν ότι η χρήση του Instagram αποτελεί βοήθεια όταν αντιμετωπίζουν τις δύσκολες στιγμές και τα προβλήματα που πάντα αντιμετώπιζαν οι έφηβοι».

Η Frances Haugen, που προσελήφθη από το Facebook το 2019, εργάστηκε σε θέματα δημοκρατίας και παραπληροφόρησης στην εταιρεία. Η κ. Haugen παρέδωσε «δεκάδες χιλιάδες» σελίδες εσωτερικών εγγράφων του Facebook στον ιδρυτή του οργανισμού Whistleblower Aid, John Tye ενώ υπέβαλλε και καταγγελία στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Τα έγγραφα έφεραν στο φως διάφορες πληροφορίες για τις τακτικές και τις πρακτικές του Facebook, συμπεριλαμβανομένου και ενός προγράμματος για VIPs που έδινε τη δυνατότητα σε χρήστες υψηλού προφίλ να παραβιάζουν τους κανόνες του Facebook. Η κ. Haugen επίσης εξαπέλυσε κατηγορίες ενάντια στο Facebook ισχυριζόμενη ότι το κοινωνικό δίκτυο συνέβαλε στην παραπληροφόρηση την περίοδο της εκλογικής αναμέτρησης αλλά και στις ταραχές του Καπιτωλίου στις ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου.

Στην ανάρτηση του, ο Mark Zuckerberg γράφει μεταξύ άλλων: “Aν θέλαμε να αγνοήσουμε τις έρευνες, για ποιο λόγο να δημιουργήσουμε ένα κορυφαίο ερευνητικό πρόγραμμα για να κατανοήσουμε τέτοια σημαντικά ζητήματα; Αν δεν ενδιαφερόμασταν για την καταπολέμηση του επιβλαβούς περιεχομένου, τότε γιατί να απασχολούμε τόσους πολλούς ανθρώπους για αυτό, και μάλιστα περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στον χώρο μας - ακόμη και από μεγαλύτερες από εμάς; Αν θέλαμε να κρύψουμε τα αποτελέσματα μας, γιατί να δημιουργήσουμε ένα κορυφαίο πρότυπο διαφάνειας και αναφοράς σχετικά με ότι κάνουμε; Και αν τα κοινωνικά μέσα ήταν υπεύθυνα για την πόλωση της κοινωνίας όπως ισχυρίζονται κάποιοι, τότε γιατί βλέπουμε να αυξάνεται η πόλωση στις ΗΠΑ την ώρα που σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου με εξίσου μεγάλη χρήση των κοινωνικών μέσων παραμένει σταθερή ή μειώνεται;».

frances-haugen-7.jpg