Ανακοινώθηκε, πριν από μερικές ώρες, η νέα open-source wireless πλατφόρμα OpenCellular, μέσω της οποίας το Facebook σκοπεύει να προσφέρει ασύρματη συνδεσιμότητα και πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σε απομονωμένες από ασύρματα δίκτυα περιοχές.

Μέχρι το τέλος του 2015, περισσότεροι από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν είχαν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες του Διαδικτύου, ενώ περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές οι οποίες είναι αποκομμένες από τα ασύρματα (κυψελωτά) τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

 

Το OpenCellular έχει περίπου το μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών και μπορεί να υποστηρίξει έως και 1.500 χρήστες σε εμβέλεια 10 χιλιομέτρων, προσφέροντας μια σειρά από επιλογές ασύρματης συνδεσιμότητας (από 2G έως LTE), συμπεριλαμβανομένων και διαφόρων άλλων ασύρματων υπηρεσιών.

 

Η αρχική έκδοση της νέας πλατφόρμας θα δοκιμαστεί αυτό το Καλοκαίρι, ξεκινώντας από τα κεντρικά γραφεία της αμερικανικής εταιρείας, ενώ η τελική της μορφή θα είναι open-source, επιτρέποντας στους developers, στους παρόχους τηλεπικοινωνιών ή σε οποιονδήποτε άλλο οργανισμό (ή άτομο) να αναπτύξουν τις ιδέες του πάνω σε αυτήν.

 

Το Facebook θα συνεργαστεί με το Telecom Infra Project, μέλη του οποίου είναι οι εταιρείες AMN, Acacia, ADVA Optical Networking, Amarisoft, Aricent, ASOCS, Athonet. AW2S, Axiata, Baicells, Bandwidth, Bluestream, Broadcom, Coriant, T-Mobile, EE, Equinix, Globe, Harman, HCL, iDirect, Indosat Ooredoo, Intel, ip access, Juniper Networks, Lemko, Lumentum, MTN, Nexius, Nokia, Quortus, Radisys, Horizon, SK Telecom, SS7ware, Star Solutions, Sysmocom, Telefonica και VANU.

 

To OpenCellular έρχεται να ενισχύσει το πορτφόλιο λύσεων της αμερικανικής εταιρείας, μαζί με τις ακτίνες λέιζερ του Internet.org και το πρόγραμμα Aquila, μέσω των οποίων ο Mark Zuckerberg φιλοδοξεί να δώσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, αυξάνοντας έτσι και τη δυναμική του κοινωνικού του δικτύου.

 

13602279_1640204232965130_1667121936_n.jpg

 

Αυτό το μήνα, τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, αναφέροντας "Τα δικαιώματα που έχουν οι άνθρωποι, συνδεδεμένοι ή μη, πρέπει να προστατεύονται με τον ίδιο άμεσο τρόπο, επεκτείνοντας έτσι την ελευθερία της έκφρασης. Το μη δεσμευτικό μας ψήφισμα καταδικάζει τις κυβερνήσεις οι οποίες διαταράσσουν με οποιονδήποτε τρόπο τις σχέσεις των πολιτών με το Διαδίκτυο" και επισημαίνοντας μάλιστα τις ανισότητες στην πρόσβαση μεταξύ ορισμένων εθνών αλλά και μεταξύ γυναικών και ανδρών.

 

Link.png Site: Engadget