Και ο Elon Musk έδωσε μεγάλη ώθηση στην εφαρμογή, χάρη στα τελευταία του tweets

Τεράστια αύξηση στις εγγραφές σημειώνει τις τελευταίες ώρες το Signal, μια εφαρμογή αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, σε σημείο που η εταιρεία καθυστερεί να στείλει επαληθεύσεις τηλεφώνου για νέους λογαριασμούς σε πολλούς χρήστες. Και οι λόγοι για αυτή την αυξημένη ζήτηση φαίνεται να είναι δύο: ο Elon Musk και ο κύριος ανταγωνιστής του Signal, το WhatsApp.

O Musk ανέκαθεν έθετε ελεύθερα την άποψή του και δυσαρέσκεια έναντι του facebook, είτε αυτό αφορούσε memes έναντι της εταιρείας (για παράδειγμα την οργάνωση ατόμων για την επίθεση κατά του Καπιτωλίου) είτε απλά προτείνοντας στους ακολούθους του εναλλακτικές εφαρμογές που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες με αυτές του facebook (το Signal στην προκείμενη περίπτωση), χωρίς το ρίσκο των προσωπικών τους δεδομένων. Και αυτό ακριβώς έγινε μετά το σκάνδαλο με τα αυξημένα προσωπικά δεδομένα στα οποία ζητάει πρόσβαση η εφαρμογή WhatsApp.

Όσον αφορά λεπτομέρειες για την περίπτωση του WhatsApp, τα πράγματα φαίνεται να γίνονται όλο και πιο δύσκολα, καθώς οι επερχόμενες αλλαγές (προγραμματισμένες να ισχύουν από 8 Φεβρουαρίου) στην πολιτική απορρήτου, έφεραν θύελλα αντιδράσεων. Συνοπτικά, η εφαρμογή δεν θα λαμβάνει πλέον υπόψιν την γλώσσα και περιοχή του κάθε χρήστη, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει εξαιρέσεις από την κοινή χρήση των δεδομένων. Έτσι, η νέα πολιτική θα επιτρέπει στο WhatsApp να μοιράζεται τα δεδομένα χρηστών (στοιχεία όπως ο αριθμός τηλεφώνου, όνομα προφίλ και αποθηκευμένες επαφές) με το facebook.

"Ως μέρος της οικογένειας εταιρειών facebook, το WhatsApp λαμβάνει και μοιράζεται πληροφορίες από αυτήν την οικογένεια εταιρειών", αναφέρει η νέα πολιτική απορρήτου. "Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε και μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που μοιραζόμαστε μαζί τους, για να βοηθήσουμε στη λειτουργία, την παροχή, τη βελτίωση, την κατανόηση, την προσαρμογή, την υποστήριξη και την εμπορία των υπηρεσιών μας και των προσφορών τους".

Όπως αναφέρει το ArsTechnica, η επιλογή δεν ισχύει εδώ και αρκετό καιρό και ήδη η παλαιότερη πολιτική έκανε αναφορά σε τέτοιες ενέργειες μεταξύ εταιρειών. Ένας αντιπρόσωπος του facebook μίλησε με το The Verge και τόνισε πως οι αλλαγές αυτές γίνονται για να γίνει ξεκάθαρος στους χρήστες ο κοινός διαμοιρασμός δεδομένων μεταξύ facebook και WhatsApp.

Το facebook αναφέρει ότι αποκάλυψε αυτές τις αλλαγές τον Οκτώβριο με την ανακοίνωση νέων υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών και αγορών του WhatsApp, κάποιες από τις οποίες κυκλοφόρησαν τον περασμένο μήνα. Επίσης λέει ότι θα τιμήσει την επιλογή όσων θέλουν εξαίρεση, παρόλο που η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη για νέους χρήστες εδώ και χρόνια. Και για εμάς στην Ευρώπη, το WhatsApp σε καμία περίπτωση δεν θα κοινοποιεί δεδομένα στο facebook για σκοπούς στόχευσης διαφημίσεων, όπως διευκρίνισε ο Niamh Sweeney, διευθυντής πολιτικής σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Αυτό που παρατηρείται όμως είναι ότι το κοινό του WhatsApp δεν έχει καταλάβει τις επερχόμενες αλλαγές, κάτι για το οποίο οποίο ευθύνεται ξεκάθαρα και το facebook, που αντέδρασε επιθετικά στην Apple η οποία έκανε απαραίτητη την προβολή όλων των δικαιωμάτων που απαιτεί η εφαρμογή για να λειτουργήσει. Το ίδιο όμως ισχύει και για την ίδια την πολιτική του WhatsApp που δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε όσους δεν επιθυμούν να μοιράζονται τα δεδομένα τους.

Και μέσα σε όλον αυτόν τον χαμό, καταλήγουμε εκεί που ξεκινήσαμε: με τους χρήστες που αποχωρούν από το WhatsApp να βρίσκουν την εναλλακτική του Signal στο οποίο τυχαίνει να είναι συνιδρυτής ο Brian Action, πρώην ιδρυτής του WhatsApp που ουκ ολίγες φορές, μίλησε δημόσια για τις τακτικές του πρώην εργοδότη του. Αυτός ο συνδυασμός συμβάντων κάνει το Signal μια messaging εφαρμογή με μέλλον και εναλλακτική λύση στο οικοσύστημα του facebook.

  • Like 2