Ιδιαίτερα δημοφιλείς αποδείχτηκαν οι συσκευές Portal του Facebook πέρυσι, κυρίως λόγω της πανδημίας και της εξάρτησης του κόσμου από τις βιντεοκλήσεις.

Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη που η εταιρεία ανακοίνωσε νέες συσκευές στη σειρά Portal, και πιο συγκεκριμένα το αναβαθμισμένο Portal+ (με τιμή $349) και το φορητό Portal Go (με τιμή $199) που είναι και η πρώτη φορητή έξυπνη οθόνη της εταιρείας. Αυτό σημαίνει, ότι μπορείτε να βγάλετε το Portal Go από τη βάση φόρτισης, να το μετακινήσετε και να το πάρετε μαζί σας όπου θέλετε στο σπίτι ή αλλού (όπως στον κήπο, αρκεί να υπάρχει ισχυρό σήμα WiFi). Μάλιστα, για ευκολότερη μεταφορά διαθέτει σχετική λαβή στο πίσω μέρος.

Το Portal Go διαθέτει οθόνη 10” ανάλυσης 1.280 x 800 pixels και το «σασί» του διαθέτει υφασμάτινη επένδυση. Από την ώρα επίσης που μπορεί να «στριμάρει» μουσική από υπηρεσίες όπως το Spotify, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φορητό ηχείο.  Η διάρκεια της μπαταρίας του σύμφωνα με το Facebook είναι έως 5 ώρες για κλήσεις one-to-one με το Messenger και έως 14 ώρες για ακρόαση μουσικής.

Μαζί με το Portal Go, το Facebook ανακοίνωσε και το Portal+, που αποτελεί την αναβαθμισμένη έκδοση του γνωστού Portal που έκανε την εμφάνιση του περίπου πριν από τρία χρόνια. Σε σχέση με τον προκάτοχο του διαθέτει αρκετά πιο σύγχρονη εμφάνιση και αισθητική και ενσωματώνει οθόνη 14 ιντσών ανάλυσης 2.140 x 1.440 pixels, η οποία μάλιστα μπορεί να ρυθμιστεί σε διάφορα ύψη.

portals (2).png

Και τα δύο Portal διαθέτουν εμπρόσθια κάμερα 12 MP με υπερευρυγώνιο σύστημα φακού και όπως όλες οι συσκευές του είδους από το Facebook γίνεται χρήση της τεχνολογίας Smart Camera που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να σας ακολουθεί στον χώρο ή να ανοίγει το κάδρο και να κάνει ζουμ αυτόματα με στόχο να βρίσκεστε όλες τις στιγμές εντός του κάδρου. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί σε τοπικό επίπεδο και χωρίς την παραμικρή επικοινωνία με διακομιστές του Facebook. Ακόμα, οι κλήσεις με το WhatsApp είναι κρυπτογραφημένες end-to-end. Οι δύο νέες συσκευές Portal+ και Portal Go επίσης ενσωματώνουν μία έξυπνη τεχνολογία ήχου/ μικροφώνου, που σας επιτρέπει να μιλάτε κανονικά -χωρίς να είναι απαραίτητο να υψώσετε τη φωνή για να σας ακούει ο συνομιλητής σας όταν είστε πιο μακριά από την οθόνη- ανεξάρτητα από την απόσταση σας από τις συσκευές.

portals (3).png

Για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής, και οι δύο συσκευές διαθέτουν καλύμματα για τις κάμερες ενώ υπάρχουν και πλήκτρα για την απενεργοποίηση της κάμερας και του μικροφώνου. Εκτός από το νέο hardware, το Facebook ανακοίνωσε και ορισμένες νέες λειτουργίες όπως το Household Mode που σας επιτρέπει να μοιράζεστε τη συσκευή Portal με όλη την οικογένεια, επιλέγοντας συγκεκριμένες εφαρμογές και επαφές για όλη την οικογένεια, και διατηρώντας όλα τα υπόλοιπα ιδιωτικά. Το home screen έχει επίσης αναβαθμιστεί και βελτιωθεί όπως και το Watch Together (για Portal-to-Portal κλήσεις, για Messenger κλήσεις). Όσον αφορά στο Portal TV, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι θα το αναβαθμίσει σύντομα σε διάφορα σημεία (π.χ. στις ειδοποιήσεις).

portals (1).png

Όλες οι συσκευές Portal υποστηρίζουν Zoom, WebEx, BlueJeans και GotoMeeting ενώ από τον Δεκέμβριο θα υποστηρίζουν και Microsoft Teams. Η εταιρεία επίσης πρόκειται να αναβαθμίσει το Calendar app που επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν τα Outlook ή Google calendar τους στο Portal. Το Facebook επίσης παρουσίασε και το Portal for Business, ειδικά για μικρές επιχειρήσεις που εγκαθιστούν και διαχειρίζονται συσκευές Portal. Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργούν και να διαχειρίζονται λογαριασμούς Facebook Work που επιτρέπει στους υπαλλήλους τους να χρησιμοποιούν εταιρικές διευθύνσεις για να «σετάρουν» τα Portal τους. Οι διαχειριστές πληροφορικής επίσης μπορούν να χρησιμοποιούν τον Portal Device Manager για να διαχειρίζονται τις συσκευές εξ αποστάσεως. Το Facebook επίσης έκανε γνωστό ότι διακόπτει τη διάθεση του Portal Mini των 8 ιντσών ωστόσο οι συσκευές Portal TV και Portal (2019) θα εξακολουθήσουν να πωλούνται. Οι αποστολές των νέων Portal+ και Portal Go που είναι διαθέσιμα ήδη για προ-παραγγελία θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2019.