Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, το Facebook έχει στόχο να αφαιρεί οποιαδήποτε παραπληροφόρηση για τα εμβόλια γενικά και όχι για ότι έχει να κάνει για την Covid-19.

Βρισκόμαστε σχεδόν ήδη στον πρώτο χρόνο της πανδημίας, με το Facebook να παίρνει πιο αυστηρά μέτρα έναντι άρθρων παραπληροφόρησης όσον αφορά εμβόλια, αποκλείοντας πλήρως τη δημοσίευσή τους. Αυτά τα μέτρα δε θα αφορούν μόνο τα εμβόλια κατά του Covid, αλλά αφορούν οποιαδήποτε είδους δημοσίευση, όπως έτυχε να δούμε στο παρελθόν δημοσιεύσεις που υποστήριζαν πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό. Πλέον δε θα επιτρέπονται τέτοιου είδους άρθρα, ενώ παράλληλα η πλατφόρμα θα ενθαρρύνει το Αμερικάνικο κοινό της να εμβολιαστεί και θα τους καθοδηγεί σε πληροφορίες σχετικά με το πότε θα είναι η σειρά τους να εμβολιαστούν, όταν υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα.

Αυτές οι κινήσεις από την εταιρεία είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς με περίπου 3 δις. χρήστες, το Facebook είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα με την μεγαλύτερη επιρροή. Και με τους εμβολιασμούς να έχουν ήδη ξεκινήσει σιγά-σιγά, πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν για λανθασμένες πληροφορίες - περιλαμβανομένου και στο Facebook - που μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερους ανθρώπους να αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Σε ένα blog post που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες, το Facebook σημείωσε πως πρόκειται για μια τεράστια, παγκόσμια καμπάνια αλλαγών και με σκοπό να προωθήσει έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς. Η προσπάθεια αυτή γίνεται με την συνεργασία και καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την καλύτερη ενημέρωση, όπως και με μερικούς ακόμη οργανισμούς όπως Ηνωμένα Έθνη και άλλα υπουργεία υγείας. Συνολικά, η προσπάθεια που καταβάλει το Facebook είναι παραπλήσια με αυτή που έκανε κατά τις εκλογές των ΗΠΑ, με την εταιρεία να στηρίζει πως συνέλαβε σημαντικά, καθώς αρκετά εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν κατά τις εκλογές Νοεμβρίου.

"Πριν περίπου έναν χρόνο, ο Covid ανακηρύχθηκε απειλή για τη δημόσια υγεία και από τότε, έχουμε βοηθήσει διάφορα υπουργεία υγείας να ενημερώσουν έγκυρα δισεκατομμύρια άτομα. Αλλά αυτό δεν είναι όλο, καθώς μέσα στο 2021 στοχεύουμε να στηρίξουμε οργανισμούς υγείας ώστε να προωθήσουμε την δουλειά τους και να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι γίνεται κατά του Covid." έγραψε ο Kang-Xing Jin του Facebook.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως οι αλλαγές αυτές δεν σημαίνουν ότι δε θα ανεβαίνουν σχετικά άρθρα με λανθασμένες πληροφορίες. Η προσθήκη νέων θεσμών και η τήρησή τους είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Παρόλο που είχε γίνει πριν καιρό αποκλεισμός τέτοιων άρθρων, διάφορες εικόνες και άρθρα κατάφεραν και ανέβηκαν, φτάνοντας εκατομμύρια χρήστες και έγιναν viral, πριν κατέβουν από το Facebook.

NRP-Covid_One_Year_2B-people-3.png.010ed504d37f233b821eee8d603c851b.png

Ένας αντιπρόσωπος του Facebook δήλωσε πως η εταιρεία θα επεκτείνει τις προσπάθειές της να κατεβάζει τέτοιο περιεχόμενο όταν γίνει αντιληπτό, είτε δημοσιεύθηκε πριν καιρό είτε πρόσφατα. Δεν αναφέρθηκε αν γίνουν επιπλέον προσλήψεις για παρακολούθηση, αλλά πρόσθεσε πως θα χρειαστεί καιρός για να εκπαιδευτεί το προσωπικό.

Παρόλα αυτά, οι αλλαγές είναι σημαντικές ειδικά μετά τις δηλώσεις του CEO Mark Zuckerberg, που αρκετές φορές υπερασπίστηκε το δικαίωμα του ελεύθερου λόγου στην πλατφόρμα. Πλέον, η εταιρεία θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε σελίδες, groups και λογαριασμούς (Facebook και Instagram) που δημοσιεύουν υλικό παραπληροφόρησης και δεν αποκλείει την ολική διαγραφή τους. Παράλληλα προσαρμόζει τον αλγόριθμο αναζήτησης για να περιορίσει τα αποτελέσματα παραπληροφόρησης.

Όπως και με άλλες αλλαγές πολιτικής που έλαβε το Facebook στο παρελθόν (για πολιτικά και ρατσιστικά θέματα), υπάρχει κοινό που πιστεύει πως άργησε πολύ αυτή η αλλαγή. Ένας από αυτούς είναι ο Fadi Quran του Avaaz, λέγοντας πως "εδώ και έναν χρόνο, το Facebook βρίσκεται στο κέντρο μιας κρίσης παραπληροφόρησης, κάνοντας τη πανδημία όλο και χειρότερα, η ζημιά έγινε". Πρόσθεσε πως σε αυτό το σημείο, είναι πιο σημαντικό να βρεθούν οι χρήστες που οφείλονται στον διαμοιρασμό αυτών των πληροφοριών.

Η ανακοίνωση του Facebook έρχεται σε μια περίοδο όπου οι μεγάλες πλατφόρμες παλεύουν όσον αφορά την κατάσταση του Covid. Το περασμένο έτος, ειδικοί προειδοποίησαν πως οι πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, καθώς ενώ προσπαθούν να προωθήσουν έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς, πρέπει να υπάρχει περιθώριο για το κοινό τους να κάνει ερωτήσεις για την αξιοπιστία των νέων εμβολίων.

"Έχουμε έναν ιό μαζί με ένα νέο εμβόλιο και έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Πιστεύω πως η αντίσταση στα εμβόλια του Covid θα είναι σε έναν βαθμό που δεν έχουμε ξαναδεί" δήλωσε η Ysabel Gerrard του πανεπιστημίου Σέφιλντ.

Το πόσο καλά θα εφαρμόσει τους νέους κανονισμούς ή πόσοι θα εμβολιαστούν ύστερα από αυτή τη προσπάθεια του Facebook, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη. Οι αλλαγές έγιναν μετά από πολλαπλές προειδοποιήσεις ειδικών που έκαναν έντονη κριτική σχετικά με τις αντιεμβολιαστικές ομάδες και θεωρίες που υπάρχουν στην πλατφόρμα. Χρόνια τώρα, ερευνητές είχαν ανησυχίες για το περιεχόμενο που υπάρχει στο Facebook και φαίνεται πως, αν και σχετικά αργά, γίνεται προσπάθεια να μειωθούν τα φαινόμενα τέτοιου περιεχομένου.

  • Confused 1
  • Sad 3