Ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook παρουσίασε πρόσφατα σε αναλυτές της Wall Street και επενδυτές το «Metaverse», μια σαρωτική, σταδιακή ανανέωση της εταιρείας που συνεπάγεται τεράστιες ετήσιες επενδύσεις.

«Είναι το μέλλον για το οποίο εργαζόμαστε. Πρόκειται για ένα εικονικό περιβάλλον όπου μπορείτε να είστε παρόντες με άτομα σε ψηφιακή μορφή. Ένα ενσωματωμένο Διαδίκτυο στο οποίο θα βρίσκεστε εντός» είπε ο Mark Zuckerberg κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα 2ου τριμήνου του Facebook.

Το τμήμα Oculus της εταιρείας είναι πρωτοπόρο στις συσκευές και στο περιεχόμενο της επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας το οποίο μεγαλώνει, με τον Mark Zuckerberg να λέει πως στα άμεσα σχέδια της εταιρείας του είναι να προσλάβει μία ομάδα που θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη του «Metaverse». Στην τηλεδιάσκεψη, ο Mark Zuckerberg επένδυσε τον περισσότερο χρόνο του για να περιγράψει το VR ως το μέλλον του Facebook υποστηρίζοντας ότι είναι «η απόλυτη έκφραση της κοινωνικής τεχνολογίας» και ότι είναι κάτι που «ονειρευόταν να χτίσει» από τότε που ξεκίνησε το Facebook και που μόλις πρόσφατα άρχισε να γίνεται ξεκάθαρο. 

O Mark Zuckerberg αποκάλεσε το Metaverse «την επόμενη γενιά του Internet και το επόμενο κεφάλαιο της εταιρείας» λέγοντας ότι οι άνθρωποι θα καταλήξουν να βλέπουν το Facebook «ως μία εταιρεία Metaverse από μία εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης».  Ποια θα είναι η ετήσια επένδυση για να έχει το Facebook ένα «Metaverse μέλλον»; Δισεκατομμύρια.

Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Facebook δήλωσε επίσης ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να το αναπτύξει και πως το οικοσύστημα θα απαιτήσει νέα πρωτόκολλα, νέα συστήματα πληρωμών και πως θα δημιουργήσει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.

Το επόμενο λανσάρισμα του προϊόντος του Facebook θα είναι ορισμένα έξυπνα γυαλιά που θα φέρουν τις υπογραφές των Luxottica και Ray-Ban ωστόσο ο Mark Zuckerberg τόνισε ότι στόχος του με το Metaverse δεν είναι η πώληση ακριβών εργαλείων και αξεσουάρ σε υψηλή τιμή αλλά να δημιουργήσει ένα προϊόν κοινωνικής δικτύωσης επόμενης γενιάς για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Το Facebook, να αναφέρουμε, έχει σχεδόν τρία δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες παγκοσμίως σε μηνιαία βάση.

To Metaverse δήλωσε ο Mark Zuckerberg θα είναι προσβάσιμο από όλες τις συσκευές και τις εφαρμογές και οι χρήστες θα μπορούν να παίξουν παιχνίδια, να εργάζονται, να δημιουργούν μαζί με τους φίλους τους και να κάνουν ότι κάνουν και στο Διαδίκτυο σήμερα» καθώς και ορισμένα πράγματα που σήμερα δεν μπορούν να γίνουν στο Διαδίκτυο όπως να χορεύουν. Η κεντρική ιδέα είναι να αισθάνεστε πραγματικά «ότι είστε εκεί πραγματικά με κάποιον άλλο» ενώ θα δημιουργηθούν εντελώς νέες εμπειρίες και οικονομικές ευκαιρίες. Το εμπόριο μάλιστα θα γίνεται όλο και πιο σημαντικό για το Facebook καθώς προχωράει με τη μετάβαση του στο Metaverse δήλωσε ο Mark Zuckerberg.