Η Revolut, η γνωστή fintech χρηματοοικονομική εταιρεία, απευθύνει έκκληση στην Ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσουν μια καινοτόμο στρατηγική για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος της διαδικτυακής απάτης.

Τα δεδομένα που συνέλεξε η εταιρεία αποκαλύπτουν ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των περιστατικών απάτης που αναφέρθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 ξεκίνησαν από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Η Revolut προέβη σε αυτή την έκκληση μετά από εκτεταμένη ανάλυση στοιχείων σχετικά με το οικονομικό έγκλημα. Τα δεδομένα της εταιρείας για το 2023 δείχνουν ότι οι πλατφόρμες της Meta (Facebook, Instagram, Whatsapp, Messenger) ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών απάτης που προέρχονται από τα social media, καθώς και για ένα σημαντικό ποσοστό των κλεμμένων χρημάτων. Επιπλέον, η Revolut εντόπισε ότι οι απάτες μέσω αγορών και οι επενδυτικές απάτες είναι οι πιο συχνοί τύποι εξαπάτησης των πελατών της.

Το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέα νομοθετικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού για τις Υπηρεσίες Πληρωμών (PSR), με σκοπό να απαιτήσει από τις τράπεζες να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης πλαστοπροσωπίας τραπεζικών υπαλλήλων. Τώρα, τα υπουργεία των κρατών μελών της ΕΕ επιδιώκουν να διαμορφώσουν τη θέση τους σχετικά με τους κανόνες πρόληψης και εντοπισμού της απάτης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η Revolut προτρέπει τόσο τις εθνικές όσο και τις ευρωπαϊκές αρχές να λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της απάτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Revolut, τα περισσότερα περιστατικά απάτης προέρχονται από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο από την απάτη πλαστοπροσωπίας τραπεζικών υπαλλήλων, η οποία αντιπροσώπευε μόνο το 4% των περιπτώσεων εξουσιοδοτημένης απάτης το 2023.

Ο Woody Malouf, Επικεφαλής Οικονομικού Εγκλήματος της Revolut, εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση των μέτρων πρόληψης της απάτης από τις τράπεζες. Ωστόσο, τόνισε ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να είναι η μοναδική γραμμή άμυνας κατά της απάτης προώθησης πληρωμής. Τα δεδομένα της Revolut καταδεικνύουν ότι απαιτούνται περισσότερες ενέργειες, καθώς οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, και ιδιαίτερα η Meta, εξακολουθούν να αποτελούν εστίες απάτης. Ο Malouf κάλεσε την ΕΕ και τα κράτη μέλη να βοηθήσουν τις εταιρείες BigTech να εντοπίζουν και να αφαιρούν ενεργά το ύποπτο περιεχόμενο στην πηγή, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία και μηχανισμούς.

Στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), η Revolut διαπίστωσε ότι οι δύο κύριοι τύποι απάτης που προέρχονταν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2023 ήταν οι επενδυτικές απάτες και οι απάτες μέσω αγορών. Οι επενδυτικές απάτες, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν μόνο το 12% των περιπτώσεων, ευθύνονται για το 61% των χρημάτων που χάνονται. Από την άλλη πλευρά, οι απάτες μέσω αγορών αντιπροσωπεύουν το 18% των απωλειών, αλλά αποτελούν τον πιο διαδεδομένο τύπο απάτης. Στην Ελλάδα, τα στοιχεία της Revolut αποκαλύπτουν μια παρόμοια εικόνα με αυτή που παρατηρείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Ο Malouf επισήμανε ότι η Ελληνική κυβέρνηση, μαζί με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ΕΕ, έχει την ευκαιρία να προτείνει νομοθετικά μέτρα που θα απαιτούν από τις εταιρείες BigTech να καταπολεμήσουν την απάτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σαφείς υποχρεώσεις και τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα για τις BigTech θα συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων απάτης προώθησης πληρωμής στην ΕΕ.

  • Like 4