Τρεις νέες υπηρεσίες που στόχο έχουν την ψηφιοποίηση παραδοσιακών διαδικασιών που αφορούν το χώρο της υγείας για τα παιδιά και τους εφήβους, ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας.

Η πρώτη αφορά το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων με το οποίο θα υπάρχει πλέον η εικόνα για το πόσα παιδιά έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, αφού μέχρι σήμερα η οργάνωση των βασικών παιδιατρικών εμβολίων γινόταν αποκλειστικά με προφορική συνεννόηση μεταξύ γιατρού και γονέων, χωρίς να καταγράφεται ψηφιακά. Μέσα από το σύστημα θα παρέχονται επιπλέον δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας. Συγκεκριμένα:

  • οι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις για το πότε το παιδί τους πρέπει να κάνει ένα εμβόλιο, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για Παιδιά και Εφήβους, και
  • γονείς και παιδίατροι θα έχουν πρόσβαση στο ιστορικό εμβολιασμών, για άμεση αξιολόγηση του ιστορικού του παιδιού.

Περαιτέρω, μέσα από το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων θα πιστοποιείται για ποιες ασθένειες έχει εμβολιαστεί ένα παιδί, πότε και από ποιον γιατρό εμβολιάστηκε. Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται εφικτή η εποπτεία υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για Παιδιά και Εφήβους με δεδομένα ακριβείας, ώστε:

  • να παρακολουθούνται οι δείκτες υγείας παιδιών και
  • να διαμορφώνονται αντίστοιχα οι πολιτικές υγείας.

Με τα νέα δεδομένα, ο παιδίατρος θα εκδίδει μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τη συνταγή για κάθε εμβόλιο και στη συνέχεια οι γονείς θα εκτελούν τη συνταγή στο φαρμακείο. Μόλις διενεργείται ο εμβολιασμός, ο παιδίατρος θα καταχωρίζει την πράξη στο Μητρώο και αυτόματα θα προγραμματίζονται τυχόν επόμενες δόσεις, με τους γονείς να λαμβάνουν αντίστοιχες ενημερώσεις μέσω SMS και e-mail. Όλες οι σχετικές πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες και στην εφαρμογή MyHealth.

Η δεύτερη υπηρεσία είναι το Ψηφιακό Βιβλιάριο υγείας παιδιού, το οποίο δίνει τέλος στο κλασσικό έγχαρτο βιβλιάριο που κατέγραφε με χειρόγραφες καταχωρίσεις των παιδιάτρων, την αναπτυξιακή πρόοδο ενός παιδιού. Πλέον όλη η διαδικασία θα καταγράφεται ηλεκτρονικά από τον παιδίατρο μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα είναι προσβάσιμη από τους γονείς μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet.

Όπως τονίζεται, με τον τρόπο αυτό, η καταγραφή της αναπτυξιακής προόδου του παιδιού συστηματοποιείται, περιλαμβάνοντας όλα τα ιατρικά δεδομένα τα οποία πρέπει να καταχωρίζονται από τον παιδίατρο για κάθε ηλικιακή κατηγορία. Περαιτέρω, εξαλείφεται ο κίνδυνος απώλειας των δεδομένων σε περίπτωση που το βιβλιάριο χαθεί ή καταστραφεί.

Τέλος, ψηφιοποιείται και το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, το οποίο μέχρι σήμερα ο γονέας έπρεπε να να προσκομίζει ως φυσικό έγγραφο στο σχολείο, με αυτοπρόσωπη παρουσία για την εγγραφή του παιδιού του. 

  • Like 11
  • Thanks 1
  • Confused 1
  • Sad 11