Στα πλαίσια του Meta Connect, ο CEO της Meta, Mark Zuckerberg αποκάλυψε το νέο headset εικονικής πραγματικότητας Quest Pro.

To high-end VR headset που θα στοιχίζει $1.499 βασίζεται στη νέα πλατφόρμα της Qualcomm, Snapdragon XR2 Plus Gen 1, η οποία σύμφωνα με την Qualcomm, προσφέρει 50% υψηλότερη, «sustained» απόδοση και 30% καλύτερη θερμική συμπεριφορά σε σύγκριση με το XR2 Gen 1 SoC που ενσωματώνει το Quest 2.

Με δύο LCD οθόνες ανάλυσης 1.800 x 1.920 pixels, ρυθμό ανανέωσης 90Hz (Mini-LED dimming), 10 υψηλής ανάλυσης αισθητήρες διάσπαρτους στο εξωτερικό και το εσωτερικό του, 12GB μνήμης, 256GB αποθηκευτικού χώρου, με το Snapdragon XR2 Plus Gen 1 SoC να βοηθά στα face και eye tracking και ένα Snapdragon 662 SoC σε κάθε χειριστήριο Quest Touch Pro, το Quest Pro είναι αναμφισβήτητα το πιο προηγμένο VR headset που έχουν κατασκευάσει τα Reality Labs και η Meta και ενδεχομένως το πιο προηγμένο στον κόσμο.

Σύμφωνα με τις εταιρείες Qualcomm και Meta, κάθε χειριστήριο είναι ικανό να «αυτό-παρακολουθείται αυτομάτως μέσω πολλαπλών ενσωματωμένων καμερών θέσης προσφέροντας εξαιρετικά χαμηλή υστέρηση στα ακουστικά». Ο συνδυασμός του Quest Pro και των χειριστηρίων Quest Touch Pro υποτίθεται ότι θα κάνει τα εικονικά avatar των χρηστών να φαίνονται ακόμα πιο ζωντανά. Όσον αφορά στην αυτονομία της συσκευής, υπολογίζεται μεταξύ 60 λεπτών και 90 λεπτών με μία φόρτιση ανάλογα τη χρήση. Για ακόμα μεγαλύτερης διάρκειας συνεδρίες εικονικές πραγματικότητας, ο χρήστης μπορεί να τροφοδοτεί το Quest Pro με ρεύμα μέσω του παρεχόμενου καλωδίου USB Type-C με μήκος 2 μέτρων.

Meta-Quest-Pro-news.jpg

Αυτό που προκαλεί εντύπωση πάντως με το νέο VR headset της Meta είναι ο νέος form factor, και πιο συγκεκριμένα, η σημαντικά μικρότερη και λεπτότερη οθόνη σε σύγκριση με το Quest 2. Η εταιρεία χρησιμοποίησε ένα νέο «pancake optic system», το οποίο αποτελεί μία σημαντική αναβάθμιση σε σύγκριση με το σύστημα φακών Fresnel του Quest 2. Παρά την αρκετά πιο συμπαγή HMD (Head Mounted Display), το νέο «οπτικό σύστημα» του Quest Pro περιλαμβάνει 40% λεπτότερη οπτική μονάδα, αύξηση 37% στην πυκνότητα των εικονοστοιχείων (περίπου 2K ανά μάτι), 75% περισσότερη αντίθεση και οπίσθιο φωτισμό Mini-LED, που ουσιαστικά μεταφράζεται σε ευκρινέστερη, περισσότερο ζωντανή εικονική εμπειρία. Ένας ακόμη λόγος που η HMD είναι τόσο λεπτή είναι ότι η μπαταρία της συσκευής έχει μετακινηθεί στο πίσω μέρος του headset, συνεισφέροντας σε μία περισσότερο άνετη και ισορροπημένη συσκευή.

Η Meta πάντως δεν θα είναι η μόνη εταιρεία που θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα Snapdragon XR2+ Gen 1. Τον περασμένο μήνα, η Meta ανακοίνωσε μια πολυετή συμφωνία με την Qualcomm ώστε η τελευταία να προσφέρει την εξειδίκευση της ώστε να τροφοδοτήσει τον «μελλοντικό οδικό χάρτη συσκευών Quest» της Meta, καθώς η εταιρεία του Mark Zuckerberg βασίζεται σε εξωτερική βοήθεια για την υλοποίηση των συσκευών της, όταν οι Apple και Google έχουν δημιουργήσει ειδικά προσαρμοσμένους επεξεργαστές βασισμένους στην αρχιτεκτονική ARM (η Apple σχεδιάζει η ίδια τα chips για τις συσκευές iPhone, iPad και τους υπολογιστές MacBook και iMac ενώ και η Google έχει τα chips Tensor για τα κινητά Pixel). Η Meta έχει στοιχηματίσει πολλά στο metaverse και άλλαξε ακόμη και την ονομασία της (από Facebook) για να δείξει την αφοσίωσή της στο όραμα του metaverse. Η εταιρεία ανέφερε ζημιές $2,8 δισεκατομμυρίων το περασμένο τρίμηνο καθώς εξακολουθεί να επενδύει σημαντικά πολλά χρήματα στο όραμα του Mark Zuckerberg για ένα μέλλον εικονικής ή μικτής πραγματικότητας.

metaquestpro.jpg

«Πιστεύουμε ότι τα VR (εικονική πραγματικότητα) και MR (μικτή πραγματικότητα) θα μεταμορφώσουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, συνεργαζόμαστε και συνδεόμαστε μεταξύ μας και είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε την Qualcomm Technologies σε αυτό το ταξίδι» δήλωσε ο Mark Rabkin, επικεφαλής VR στα Reality Labs της Meta.

  • Like 4