Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, εν μέσω μαζικών απολύσεων, η Meta πρόκειται να σταματήσει την ανάπτυξη των έξυπνων οθονών Portal ενώ στο ράφι μπαίνει και το φημολογούμενο smartwatch της.

Από όσα έγιναν γνωστά, υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας σε μία συνάντηση με υπαλλήλους –εκείνους που έμειναν μετά τις μαζικές απολύσεις που οδήγησαν 11.000 ανθρώπους εκτός εταιρείας- έκαναν γνωστό ότι τερματίζονται οι όποιες εργασίες ανάπτυξης των συσκευών Portal, με τις τελευταίες μάλιστα, ειδικά την περίοδο της πανδημίας όπου οι άνθρωποι έμεναν στο σπίτι τους για να εργαστούν, να γνωρίζουν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Τον περασμένο Ιούνιο ωστόσο, η στρατηγική της εταιρείας όσον αφορά τα συγκεκριμένα προϊόντα άλλαξε, καθώς αποφάσισε να ξεκινήσει την προώθηση του προϊόντος σε επιχειρήσεις παρά στους απλούς καταναλωτές.

Την εποχή της πανδημίας, όσον αφορά τις συσκευές Portal, η ιστοσελίδα The Information είχε αναφέρει ότι οι πωλήσεις τους αντανακλούσαν κάτι λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας αγοράς ακόμη και μετά την αύξηση στις πωλήσεις τους που σημειώθηκε το 2021. Από ότι φαίνεται λοιπόν, όχι μόνο η Meta έκρινε ότι δεν άξιζε τον κόπο να συνεχίσει να προωθεί τα προϊόντα του συγκεκριμένου τύπου στους καταναλωτές αλλά έκρινε ότι πρέπει να σταματήσει εντελώς την ανάπτυξη τους, καθώς δεν ήταν ελκυστικά ούτε για τις επιχειρήσεις. Ο Chief Technology Officer της εταιρείας, Andrew Bosworth, είπε στους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια της συνάντησης: «Απλώς θα χρειαζόταν πολύς χρόνος και άλλες τόσες επενδύσεις για να εισέλθεις στην αγορά των επιχειρήσεων, κάτι που έμοιαζε με λάθος τρόπο για να επενδύσεις τον χρόνο και τα χρήματά σου».

Εντωμεταξύ, η Meta δεν έχει ακόμη λανσάρει το έξυπνο ρολόι της, παρά τις πολλές αναφορές και διαρροές όλα αυτά τα χρόνια για το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Από ότι φαίνεται, δεν πρόκειται να δούμε ποτέ το προϊόν, εκτός και αν η Meta αποφασίσει να επανεξετάσει την ανάπτυξή του, αν και θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο Andrew Bosworth είπε επίσης ότι η ομάδα ανάπτυξης του smartwatch θα ξεκινήσει να εργάζεται από εδώ και πέρα στην ανάπτυξη των γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας και πως το ήμισυ της επένδυσης της Meta στο τμήμα Reality Labs προορίζεται για την ολοκλήρωση των πρότζεκτ που σχετίζονται με την επαυξημένη πραγματικότητας (AR).

Εκτός από την ανακοίνωση του θανάτου των συσκευών Portal, οι επικεφαλής των τμημάτων της Meta έκαναν γνωστό ότι το 54% των ατόμων που απολύθηκαν βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις στην επιχείρηση, ενώ οι υπόλοιποι είχαν τεχνολογικούς ρόλους. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε, είναι ότι επηρεάστηκαν ολόκληρες ομάδες της επιχείρησης και πως απολύθηκαν ακόμη και υπάλληλοι με υψηλές βαθμολογίες στην απόδοση τους. Η Meta πρόκειται να ενοποιήσει τις ομάδες «voice» και «video calling» με τις υπόλοιπες ομάδες «messaging» ενώ έγινε γνωστό ότι πρόκειται να δημιουργηθεί ένα νέο τμήμα για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων μηχανικής.

Στο άρθρο του Reuters δεν αναφέρεται πότε θα ξεκινήσει η κατάργηση των υπαρχόντων μοντέλων Portal, αν θα είναι σταδιακή η κατάργηση τους και για πόσο χρόνο ακόμα θα εξακολουθήσουν να πωλούνται ή πόσο θα κρατήσει η υποστήριξη για τις συσκευές κ.ά. Λογικά, περιμένουμε από τη Meta να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα των πελατών σύντομα.

  • Sad 1