Το Facebook Messenger είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όμως η μητρική εταιρεία της υπηρεσίας, η Meta, δεν έχει και το πιο καθαρό ιστορικό όσον αφορά την τήρηση των συμφερόντων των χρηστών.

Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται ως γνωστόν με το σκάνδαλο Cambridge Analytica και έχει γίνει στόχος πολλών παραβιάσεων ασφαλείας τα τελευταία χρόνια. Τα συμφέροντα των χρηστών φαίνεται να παραμένουν δευτερεύον μέλημα για τη Meta, με έναν πρώην data scientist της εταιρείας να ισχυρίζεται ότι το Messenger μπορεί εν γνώσει του να εξαντλήσει την μπαταρία του smartphone σας εξαιτίας δοκιμών που εκτελεί για διάφορες λειτουργίες.

Ο 33χρονος data scientist, George Hayward, κινήθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν εναντίον του πρώην εργοδότη του για την απόλυσή του τον Νοέμβριο, τερματίζοντας την τριετή θητεία του στη Meta. Η αγωγή του Hayward ισχυρίζεται ότι η εταιρεία τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του αφού αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αρνητικές δοκιμές, ένας όρος της βιομηχανίας που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πρακτική της σκόπιμης τροφοδότησης κακών δεδομένων σε μια εφαρμογή για να βεβαιωθεί ότι θα λειτουργήσει όταν οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν με ακατάλληλο τρόπο.

Η αντίρρηση του Hayward για τις αρνητικές δοκιμές δεν αφορούσε την ίδια την πρακτική, αλλά μάλλον τον τρόπο με τον οποίο η Meta την εφάρμοσε. Όταν η εταιρεία ενεργοποιούσε εξ αποστάσεως αρνητικές δοκιμές στη συσκευή ενός χρήστη του Messenger, αυτό είχε δυσμενείς επιπτώσεις στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του εν λόγω smartphone. Οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν μεγάλη προσοχή στην αυτονομία του τηλεφώνου τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μια άνευ προηγουμένου εξάντληση της μπαταρίας θα μπορούσε -υποθετικά- να τους φέρει σε θέση να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ή με κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.

image.png.ebee51a87f2c9e44763914f060abc5db.png

Ο George Hayward έξω από το Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν

Μιλώντας στη New York Post, ο Hayward εξήγησε ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι η έλλειψη ενημέρωσης των χρηστών σχετικά με τις αρνητικές μεθόδους δοκιμών της Meta. Επιπλέον η Meta φέρεται να προμηθεύει τους υπαλλήλους της με εγχειρίδια για το πώς να εκτελούν στοχευμένες αρνητικές δοκιμές, οι οποίες παραθέτουν παραδείγματα πειραμάτων από τον πραγματικό κόσμο. Κάτι τέτοιο πιθανόν υποδεικνύει ότι η Meta εκτελεί τακτικά αυτές τις δοκιμές και ενδεχομένως αφιερώνει μεγαλύτερες ομάδες σε τέτοια projects. Δυστυχώς, ο Hayward προσθέτει ότι η συζήτηση της νομιμότητας των μεθόδων με τους ανωτέρους του δεν πήγε καλά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η άρνηση εκτέλεσης των δοκιμών οδήγηση στην απόλυσή του.
    
Η Meta δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Hayward, αλλά η αγωγή έχει έκτοτε αποσυρθεί. Ενδέχεται να συνεχιστεί εάν οι προσπάθειες διαιτησίας που προβλέπονται μεταξύ των δύο μερών αποβούν άκαρπες. Εν τω μεταξύ, αν ανησυχείτε για τις αρνητικές δοκιμές του Messenger, μπορείτε να μεταβείτε στη σελίδα πληροφοριών της εφαρμογής στο Android, να επιλέξετε "Μπαταρία" και στη συνέχεια να επιλέξετε "Περιορισμένη" για να αποτρέψετε την εφαρμογή από το να εκτελείται στο παρασκήνιο. Βέβαια κάτι τέτοιο πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα και καθυστερημένες ειδοποιήσεις μηνυμάτων. Μια καλύτερη επιλογή μπορεί να είναι να επανεξετάσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου του τηλεφώνου σας και να αναζητήσετε άλλους τρόπους εξοικονόμησης της μπαταρίας.
 

  • Like 4
  • Thanks 1
  • Confused 1