Το WhatsApp, η δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που ανήκει στη Meta, διευκολύνει τους χρήστες να μεταφέρουν το ιστορικό συνομιλιών και τα media μεταξύ smartphone χωρίς να χρησιμοποιούν αντίγραφα ασφαλείας στο cloud.

Η νέα λειτουργία, που ανακοινώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, επιτρέπει στους χρήστες να σαρώνουν έναν κωδικό QR στο παλιό τους τηλέφωνο με το νέο τους τηλέφωνο και να μεταφέρουν τα δεδομένα τους απευθείας μεταξύ των συσκευών. Τα δεδομένα κρυπτογραφούνται κατά τη μεταφορά και δεν βασίζονται στο iCloud ή το Google Drive, γεγονός που θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρόνο και αποθηκευτικό χώρο στους χρήστες.

Η νέα λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους χρήστες που έχουν μεγάλα αντίγραφα ασφαλείας συνομιλιών που υπερβαίνουν τα όρια δωρεάν αποθήκευσης στο cloud που προσφέρει η Apple ή η Google. Δίνει επίσης στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο των δεδομένων και της ιδιωτικής τους ζωής, καθώς δεν χρειάζεται να ανεβάζουν τις συνομιλίες και τα μέσα τους σε διακομιστές τρίτων. Το WhatsApp αναφέρει ότι τα δεδομένα μοιράζονται μόνο μεταξύ των δύο συσκευών και δεν είναι προσβάσιμα από κανέναν άλλο.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στη νέα λειτουργία αφού λειτουργεί μόνο μεταξύ τηλεφώνων που τρέχουν το ίδιο λειτουργικό σύστημα, δηλαδή Android σε Android ή iOS σε iOS. Οι χρήστες που θέλουν να αλλάξουν από τη μία πλατφόρμα στην άλλη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν διαφορετική μέθοδο, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση ενός καλωδίου ή μιας εφαρμογής που παρέχεται από τους συνεργάτες του WhatsApp. Το WhatsApp διαθέτει documentation για τους χρήστες που θέλουν να μετακινηθούν από iPhone σε Android ή το αντίστροφο.

Το WhatsApp δεν έχει δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε η νέα λειτουργία θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες, αλλά τη δοκιμάζει σε beta επίπεδο τόσο στο Android όσο και στο iOS. Η λειτουργία θα είναι προσβάσιμη από το μενού Ρυθμίσεις, Συνομιλίες και μεταφορά συνομιλίας (Settings, Chats, and Chat transfer) στην παλιά συσκευή. Η νέα λειτουργία αποτελεί μέρος των προσπαθειών του WhatsApp να βελτιώσει την εμπειρία και τη λειτουργικότητά του για τους χρήστες, καθώς αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Signal και το Telegram.