Η Meta σχεδιάζει να ανακοινώσει απολύσεις μεγάλης κλίμακας αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Wall Street Journal.

Η Meta αναμένεται να είναι η επόμενη κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας που θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, σε μια πρόσφατη έξαρση περικοπών θέσεων εργασίας στο χώρο, μετά την ταχεία ανάπτυξη του κλάδου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι απολύσεις αναμένεται να επηρεάσουν πολλές χιλιάδες υπαλλήλους και η ανακοίνωση σχεδιάζεται να γίνει την Τετάρτη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Η Meta διαθέτει περισσότερους από 87.000 υπαλλήλους με βάση την τελευταία ανακοίνωση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο.

Οι σχεδιαζόμενες απολύσεις θα είναι οι πρώτες ευρείες μειώσεις προσωπικού που θα πραγματοποιηθούν στην 18χρονη ιστορία της εταιρείας. Αν και μικρότερες σε ποσοστιαία βάση από τις περικοπές στο Twitter την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες έπληξαν περίπου το 50% της εταιρείας, ο αριθμός των υπαλλήλων της Meta που αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους θα είναι σίγουρα μεγάλος. Τόσο μεγάλος ώστε οι ίδιες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τις περισσότερες απολύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ σε μια χρονιά από εταιρεία στο χώρο της τεχνολογίας. 

Εκπρόσωπος της Meta αρνήθηκε να σχολιάσει, παραπέμποντας στην πρόσφατη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου Mark Zuckerberg ότι η εταιρεία «θα εστιάσει τις επενδύσεις μας σε έναν μικρό αριθμό τομέων ανάπτυξης υψηλής προτεραιότητας. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες ομάδες θα αναπτυχθούν σημαντικά, αλλά οι περισσότερες ομάδες θα δουν το εργατικό δυναμικό τους να παραμένει σταθερό ή να συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους», όπως είχε δηλώσει κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων στις 26 Οκτωβρίου για το τρίτο τρίμηνο της εταιρείας. «Συνολικά, αναμένουμε να ολοκληρώσουμε το 2023 είτε με το ίδιο περίπου μέγεθος, είτε ακόμη και με ένα ελαφρώς μικρότερο δυναμικό από ό,τι έχουμε σήμερα».

Η Wall Street Journal ανέφερε τον Σεπτέμβριο ότι η Meta σχεδίαζε να μειώσει τα έξοδα κατά τουλάχιστον 10% τους επόμενους μήνες, εν μέρει μέσω της μείωσης του προσωπικού. Οι περικοπές που αναμένεται να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα ακολουθούν αρκετούς μήνες πιο στοχευμένων μειώσεων προσωπικού, κατά τις οποίες οι υπάλληλοι απομακρύνθηκαν ή είδαν τους ρόλους τους να καταργούνται.

«Ρεαλιστικά, υπάρχουν πιθανώς ένα σωρό άνθρωποι στην εταιρεία που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ», δήλωσε ο Zuckerberg στους υπαλλήλους σε εταιρική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου.

Η Meta, όπως και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, προχώρησε σε σερί προσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η ζωή και οι επιχειρήσεις μετατοπίστηκαν περισσότερο στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα πρόσθεσε περισσότερους από 27.000 υπαλλήλους το 2020 και το 2021 μαζί, και πρόσθεσε άλλους 15.344 τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους - περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου τριμήνου.

Η μετοχή της Meta έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% φέτος. Η εταιρεία έχει επισημάνει τις επιδεινούμενες μακροοικονομικές τάσεις, αλλά οι επενδυτές έχουν επίσης τρομάξει από τις δαπάνες της και τις απειλές για τον πυρήνα της λειτουργίας της εταιρείας ως υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης. Η ανάπτυξη της επιχείρησης σε πολλές αγορές έχει σταματήσει εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού από το TikTok, και την απαίτηση της Apple ότι οι χρήστες πρέπει να συναινούν στην παρακολούθηση των συσκευών. Οι δύο αυτές εξελίξεις έχουν περιορίσει τη δυνατότητα των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης να στοχεύουν διαφημιστικά τον τελικό χρήστη στις mobile πλατφόρμες της Apple.
 

  • Like 1