Αρνητική ήταν η χθεσινή ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου για τον Kim Dotcom, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση στις ΗΠΑ τόσο του ιδρυτή του Megaupload όσο και των συγκατηγορουμένων του.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και πέντε χρόνια να πετύχουν την έκδοση του Dotcom και των τριών συγκατηγορουμένων του, των Mathias Ortmann, Bram van der Kolk and Finn Batato. Σε βάρος τους εκκρεμούν στις Ηνωμένες Πολιτείες διώξεις για 13 αδικήματα, όπως απάτη και παραβίαση της νομοθεσίας περί των πνευματικών δικαιωμάτων.

 

Οι διώξεις ασκήθηκαν το 2012, όταν το FBI και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έκλεισαν το Megaupload, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως ιστοσελίδες file-sharing. Οι αρχές τότε εισέβαλαν στην έπαυλη του Dotcom, σε μία επιχείρηση που θύμιζε χολιγουντιανή ταινία. Ωστόσο, καθώς ο Dotcom είναι μόνιμος κάτοικος Νέας Ζηλανδίας, θα έπρεπε να υπάρξει δικαστική απόφαση για να βρεθεί ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης.

 

Χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε πως ο Dotcom και οι 3 υπόλοιποι κατηγορούμενοι μπορούν να εκδοθούν στις ΗΠΑ, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου.

 

Ωστόσο, στην απόφαση αναφέρεται πως η αιτιολογία έκδοσης δεν μπορεί να είναι η διακίνηση πειρατικού υλικού μέσω ίντερνετ, αφού αυτό δεν αποτελεί αδίκημα στη Νέα Ζηλανδία.

 

Αντίθετα, η προσαγωγή του ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης είναι εφικτή στο πλαίσιο της κατηγορίας για συνομωσία με στόχο την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία ισοδυναμεί με συνωμοσία για απάτη.

 

Link.png Site: Cnet