Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Μαλαισίας ενέκρινε νέες τροποποιήσεις στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας της χώρας, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν άτομα που θα κριθούν ένοχα για καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας -όπως στην περίπτωση του πειρατικού online video streaming- σε ποινές φυλάκισης που ενδέχεται να φτάσουν τα 20 έτη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα TorrentFreak, άτομα τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες ροής περιεχομένου και συσκευές που ζημιώνουν τους κατόχους πνευματικής ιδιοκτησίας ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με πρόστιμα $2.377 ή με ποινές φυλάκισης έως και 20 ετών ή και τα δύο.

Η επικαιροποιημένη νομοθεσία αποθαρρύνει επίσης -πέρα από τα άτομα- και τις εταιρείες να συμμετέχουν σε πειρατικές δραστηριότητες ροής περιεχομένου ή να ανέχονται την παρουσία της. Αυτό σημαίνει ότι αν οι διαχειριστές μία ιστοσελίδας για παράδειγμα αποτύχουν να αποδείξουν ότι αγνοούσαν την ύπαρξη μίας παράβασης ή ότι έκαναν ότι ήταν δυνατό να σταματήσουν τέτοιες πράξεις θα θεωρηθούν ένοχοι για το ίδιο έγκλημα.

Οι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο καλύπτουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων την ψηφιακή πειρατεία, αλλά ορισμένοι από τους νόμους είναι παλαιότεροι, καθώς σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο τις λήψεις πειρατικού περιεχομένου ή άλλες παλαιότερες μορφές πειρατείας όπως το bootlegging. Ακριβώς αυτό το πρόβλημα αντιμετώπιζε η δικαιοσύνη στην Μαλαισία, καθώς δεν ήταν δυνατό να αξιοποιήσει την παλαιότερη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων εναντίον εκείνων των ατόμων που πουλούσαν συσκευές πειρατικού streaming.

Οι τιμωρίες είναι αυστηρές και η διατύπωση υποδηλώνει ότι ενδέχεται να είναι δύσκολο για ορισμένες εταιρείες να αποφύγουν την εμπλοκή τους σε τέτοιες υποθέσεις εξαιτίας της δραστηριότητας ορισμένων κακόβουλων υπαλλήλων τους. Όπως και να έχει, με τέτοιες νομοθεσίες δεν μπορούν παρά να είναι ευχαριστημένες οι Αμερικάνικες ή οι Ευρωπαϊκές εταιρείες, κάτοχοι πνευματικής ιδιοκτησίας, που εδώ και αρκετό καιρό δηλώνουν ότι ανησυχούν που πολλές χώρες δείχνουν ανοχή στις παράνομες διαδικτυακές υπηρεσίες.

  • Thanks 2
  • Sad 3