Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητούν νόμιμο περιεχόμενο επί πληρωμή.

Τον τελευταίο χρόνο μόλις το 6% των Ελλήνων είχε πρόσβαση σε online περιεχόμενο μέσω παράνομων πηγών, δηλαδή μείωση κατά 6 μονάδων από το αντίστοιχο ποσοστό του 2017 (12%). Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς μόλις το 8% των χρηστών είχε πρόσβαση σε παράνομο υλικό. Μείωση υπήρξε και στο ποσοστό των χρηστών που θεωρούν πως το παράνομο υλικό είναι θεμιτό αν πρόκειται για προσωπική χρήση, από 34% το 2017 στο 22% φέτος.

Στο σύνολό τους οι Έλληνες εμφανίζονται πρόθυμοι να πληρώσουν για online περιεχόμενό που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, υπό την προϋπόθεση φυσικά η τιμή είναι προσιτή. Το 31% των Ελλήνων χρηστών δηλώνει πως έχει πληρώσει για νόμιμο περιεχόμενο το τελευταίο έτος, αύξηση 19 μονάδων σε σύγκριση με το 2017. Πάντως, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μικρό σε σύγκριση με χώρες όπως Φινλανδία, Δανία, Ισπανία και Πολωνία, όπου σχεδόν το 50% των πολιτών αγοράζουν μόνο νόμιμο online περιεχόμενο.

Τα ¾ των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν αναφέρουν πως η ποιότητα του νόμιμου περιεχόμενου έχει βελτιωθεί ενώ το 89% δηλώνει ότι θα προτιμούσε να έχει πρόσβαση σε αυτό αν η τιμή ήταν πιο προσιτή.

Η μελέτη έγινε από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και βασίστηκε σε απαντήσεις 25.636 πολιτών της Ε.Ε. ηλικίας από 15 ετών κι άνω. Σύμφωνα με αυτήν, το 42% των Ευρωπαίων έχει πληρώσει για πρόσβαση, λήψη ή streaming περιεχομένου, που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τους τελευταίους 12 μήνες. Αύξηση δηλαδή 17 μονάδων σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2017.

meiosi-xrisis-paranomou-periexomenou-2.jpg.4d2257dbaa5fc2ee696a4ac107e0fea1.jpg

Η έρευνα αναφέρει επίσης πως το 80% των Ευρωπαίων γνωρίζουν τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας που προκύπτουν από το παράνομο υλικό και είναι λιγότερο πιθανό να κατεβάσουν τέτοιο περιεχόμενο. Χρήστες μικρότερης ηλικίας είναι πιθανότερο να παραδεχθούν ότι έχουν κατεβάσει «πειρατικό» περιεχόμενο με το 23% των ατόμων ηλικίας 15-24 να έχουν αναφέρει ότι έχουν αποκτήσει πρόσβαση ή έχουν κατεβάσει υλικό από παράνομες πηγές.  

  • Thanks 1