Με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν υποχρεούνται να αποκαλύπτουν τις διευθύνσεις IP και email των “πειρατών”.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι sites και πλατφόρμες που φιλοξενούν περιεχόμενο (από το Facebook και το YouTube, μέχρι το Tumblr και το Twitter) δεν υποχρεούνται να αποκαλύπτουν στοιχεία που αφορούν χρήστες οι οποίοι έχουν “ανεβάσει” εκεί υλικό χωρίς τα σχετικά δικαιώματα, σύμφωνα με το TorrentFreak. Στα προαναφερθέντα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις IP και email καθώς επίσης και τηλεφωνικοί αριθμοί.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι στην περίπτωση που μία ταινία μεταφορτωθεί σε μία online πλατφόρμα χωρίς την άδεια του κατόχου των δικαιωμάτων της, η Γερμανική Νομοθεσία δεν υποχρεώνει τις δικαστικές αρχές να ζητήσουν από τον διαχειριστή της πλατφόρμας όπως παράσχει τις διευθύνσεις email και IP ή τον αριθμό τηλεφώνου του χρήστη που μεταφόρτωσε την ταινία. Η Νομοθεσία που υποχρεώνει τη γνωστοποίηση των διευθύνσεων προσώπων που έχουν παραβιάσει πνευματικά δικαιώματα, αφορά μόνο τη φυσική, ταχυδρομική τους διεύθυνση.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2013, όταν τρεις Γερμανοί χρήστες του YouTube ανέβασαν στην πλατφόρμα τις ταινίες Scary Movie 5 και Parker. Η εταιρεία Constantin Film, υπεύθυνη για τη διανομή τους στη χώρα, προσέφυγε στα δικαστήρια κατά του YouTube, ζητώντας να της δοθούν στοιχεία που αφορούσαν τους συγκεκριμένους χρήστες και καθώς η Google αρνήθηκε να υπακούσει, το θέμα οδηγήθηκε στα δικαστήρια.

Αρχικά, τα Γερμανικά δικαστήρια δικαίωσαν τη Google, ωστόσο έπειτα από έφεση της Constantin Film, αποφάνθηκαν ότι θα έπρεπε να γνωστοποιηθούν στην τελευταία οι διευθύνσεις email των τριών χρηστών. Η υπόθεση συνεχίστηκε στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο το οποίο με τη σειρά του την παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η απόφαση του τελευταίου μένει να επικυρωθεί τώρα από τα Γερμανικά δικαστήρια για να κλείσει και τυπικά η υπόθεση.