Σε μία προσπάθεια να περιορίσει την πειρατεία προστατευμένου από πνευματικά δικαιώματα περιεχομένου, ο γίγαντας του ψυχαγωγικού περιεχομένου NBC Universal κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έναν τρόπο για να ανιχνεύει τα αρχεία που διαμοιράζονται μεγάλες ομάδες ανθρώπων σε δίκτυα peer-to-peer σε πραγματικό χρόνο.

Η ιδέα είναι ότι το σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην υποδομή του και να αξιοποιηθεί από κάποιον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου, θα είναι σε θέση να εντοπίσει αρχεία, όπως μία κινηματογραφική ταινία ή κάποιο μουσικό άλμπουμ που διαμοιράζεται σε ένα δίκτυο (σαν το BitTorrent δίκτυο) από πολλούς χρήστες. Όταν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένα σμήνος χρηστών που διαμοιράζονται κάποιο αρχείο που έχει επαληθευθεί ότι παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, το σύστημα θα ενεργοποιήσει έναν συναγερμό για την λήψη κατάλληλων μέτρων, όπως να ειδοποιηθεί ο ISP ή να κατατεθεί αγωγή κ.ά.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αίτηση για την ευρεσιτεχνία είχα κατατεθεί το 2009, και οι μέθοδοι που περιγράφονται σήμερα ενδεχομένως να μην είναι οι κατάλληλες για την ταυτοποίηση/ επαλήθευση ενός αρχείου με επιτυχία, αφότου έμπειροι πειρατές έχουν αφαιρέσει τα όποια ψηφιακά αποτυπώματα. Επιπλέον, η αίτηση περιλαμβάνει μία λανθασμένη υπόδειξη για τους ISPs να χρησιμοποιούντα τα δεδομένα που συλλέγουν σχετικά με τα σμήνη file-sharing για να περιορίσουν ή να μπλοκάρουν τέτοιου είδους κίνηση δεδομένων, με στόχο να περιορίσουν τα λειτουργικά κόστη (κάτι τέτοιο δεν ισχύει σήμερα, όπως εξηγεί και το video παρακάτω).


 

Άγνωστο αν σήμερα έχει σχέδια να εφαρμόσει την σχετική πατενταρισμένη ιδέα ή αν αξίζει να το πράξει. Σύμφωνα με το TorrentFreak, η μητρική εταιρεία Comcast, αντιμετώπισε σοβαρές αντιδράσεις όταν προσπάθησε να περιορίσει την κίνηση BitTorrent το 2007. Αυτό που αποτυγχάνει η ευρεσιτεχνία να αντιμετωπίσει είναι καταρχήν τους λόγους που οι άνθρωποι διαμοιράζονται αρχεία παράνομα. Η διαθεσιμότητα και η προσιτότητα του ψηφιακού περιεχομένου είναι αναμφισβήτητα σε άνοδο, αλλά αν πράγματι η πειρατεία βλάπτει στο κάτω, κάτω τις επιχειρήσεις, τότε κάποιο πρόβλημα υπάρχει στο σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο, που το καθιστά λιγότερο ελκυστικό από την ίδια την παράβαση της νομοθεσίας και του κινδύνου να υποστεί κάποιος τις όποιες συνέπειες. Και αυτό είναι στην ουσία που πρέπει να σκεφτούν οι εταιρείες να διορθώσουν άμεσα.

 

Link.png Site: TheNextWeb