Η Γερμανική δικαιοσύνη καταδίκασε τηεπιδίκασε πρόστιμο 34 εκατομμυρίων, γνωστή διαδικτυακή υπηρεσία rapidshare σχετικά με παραβίαση της νομοθεσίας περι πνευματικών δικαιωμάτων.

 

Το rapidshare φιλοξενεί στους servers του εκατομμύρια αρχεία τα οποία ανεβάζουν καθημερινά τα μέλη του, δίνοντας τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να μπορέσει να τα κατεβάσει φτάνει να ξέρει την ακριβή διεύθυνση (url). Η υπηρεσία έγινε γρήγορα δημοφιλής εξαιτίας του πειρατικού περιεχομένου που ανεβάζουν οι χρήστες ενώ η εταιρεία μέχρι πρότινος διαχώριζε τη θέση της σχετικά με την ευθύνη που έχει για το περιεχόμενο αυτο.

 

Το Γερμανικό δικαστήριο επιδικάζοντας το πρόστιμο αυτό, κάνει δεκτές τις καταγγελίες της οργάνωσης GEMA η οποία ειναι υπεύθυνη στη Γερμανία για την είσπραξη δικαιωμάτων από υλικό το οποίο φέρει πνευματικά δικαιώματα. Η επίσημη δήλωση της GEMA αναφέρει

 

"Η απόφαση αναφέρει ότι η υπηρεσία φιλοξενίας αρχείων είναι υπεύθυνη για πειρατικά μουσικά κομμάτια που "ανεβαίνουν" στη πλατφόρμα της και ότι θα πρέπει να πάρει μέτρα για να μη συνεχίσει να συμβαίνει αυτό στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται πλέον από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων να διεξάγει συνεχής και περίπλοκους ελέγχους."

 

Πηγές πάντως αναφέρουν ότι η απόφαση θα είναι δύσκολο να ισχύσει μετά την έφεση στην οποία θα προχωρήσει η Rapidshare, αφού με το ίδιο σκεπτικό, ο κάθε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να μηνύσει τη Google η οποία εμφανίζει όλες τις πληροφορίες μέσα από τη μηχανή αναζήτησης της όπως ακριβώς και διάφοροι torrent trackers.

 

Link.png Site: mashable.com

 

Ενημέρωση: Εξαιτίας λάθους στη μετάφραση, το ποσό των 34 εκατομμυρίων δολαρίων αφορά τη συνολική αξία των μουσικών κομματιών για τα οποία κατηγορείται η Rapidshare ότι διακινούνται μέσα από την υπηρεσία της.