Οι Facebook και Google εδώ και καιρό προσπαθούν να βελτιστοποιήσουν τα apps τους –ενώ κυκλοφορούν και ελαφρύτερες εκδόσεις τους όπως είναι τα Facebook Lite και Messenger Lite στη περίπτωση του πρώτου- ώστε να είναι ευκολότερο να τρέξουν σε παλαιότερες ή στις lower-end συσκευές. Τον Σεπτέμβριο επίσης το Twitter διέθεσε μία Lite έκδοση του app του. 

Τώρα, έρχεται και η Microsoft να διαθέτει μία νέα έκδοση του Skype για Android που μειώνει τις απαιτήσεις για μνήμη και αποθηκευτικό χώρο σε συσκευές που τρέχουν Android 4.0.3 έως και 5.1, για να βελτιστοποιήσει την οπτικοακουστική ποιότητα αλλά και τη ταχύτητα επίσης. Το ελαφρύτερο και βελτιστοποιημένο app λογικά θα είναι και περισσότερο “ανεκτικό” στις όχι και τόσο γρήγορες συνδέσεις επίσης. Η αναβαθμισμένη εφαρμογή θα διατεθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μπορεί να μοιάζει παράξενο που παλαιότερες εκδόσεις του Android αποτελούν στόχο, και ειδικά όσες έχουν πάψει να λαμβάνουν υποστήριξη εδώ και χρόνια, από την ώρα που το Android Go υπόσχεται να κάνει το τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Google περισσότερο προσβάσιμο.

Η Microsoft ωστόσο αναγνωρίζει μία πρακτική πραγματικότητα: πολλοί άνθρωποι σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν είναι δυνατόν να δικαιολογήσουν την αναβάθμιση του κινητού τους κάθε δύο χρόνια, ενώ ενδέχεται και να αγοράζουν ακόμα και μεταχειρισμένες συσκευές που τρέχουν παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος της Google. 

Τα στατιστικά της Google, που δημοσιοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2018 δείχνουν ότι το 42% των συσκευών Android με πρόσβαση στο Google Play τρέχουν την 4η ή την 5η έκδοση του mobile OS, και η Microsoft δεν έχει τη πολυτέλεια να αγνοήσει τους χρήστες των low-end συσκευών.

Engadget