Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mobile Today αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Βρετανία η απόφαση της Nokia να ενσωματώσει το Skype στην κινητή συσκευή Ν97. Οι αντιδράσεις προέρχονται από την βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας και συγκεκριμένα από την O2 και την Orange. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυο εταιρείες έχουν καταστήσει σαφές πως δεν επιθυμούν την εγκατάσταση του Skype, του δωρεάν λογισμικού που επιτρέπει την διενέργεια δωρεάν ή πολύ φθηνών κλήσεων. Αν η Nokia δεν αποσύρει το Skype από το N97 δεν αποκλείεται οι δύο εταιρείες να αρνηθούν να διαθέσουν στο δίκτυο τους το N97 ή ακόμα και οποιοδήποτε άλλη συσκευή.

 

Οι πληροφορίες αυτές είναι ανεπίσημες όμως δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος πως η Voip τεχνολογία καθίσταται απειλητική και για την κινητή τηλεφωνία πλέον. Η όλη διαμάχη αφορά και σε ποιόν "ανήκει" ο χρήστης/καταναλωτής όσο και την μείωση των εσόδων που θα προκαλέσει η είσοδος τεχνολογιών όπως το Skype στην κινητή τηλεφωνία.

 

Πηγή σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Βρετανία ανέφερε χαρακτηριστικά στο Mobile Today:

"Αυτό (σ.σ. η κίνηση της Nokia) είναι ένα ακόμα παράδειγμα για το πως προσπαθούν να φτιάξουν ένα περιβάλλον το οποίο θα ελέγχεται πλήρως από την Nokia, ενώ η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας θα καταντήσει ένας απλός αγωγός (dumb pipe). Κάποιοι άνθρωποι, σαν αυτούς στην εταιρεία 3, νομίζουν πως έχει νόημα να δεχτούν κάτι τέτοιο. Όμως όταν επενδύσεις 40 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας τον χρόνο για να στήσεις μια εταιρεία, δεν νομίζω πως θες να γίνεις ένας απλός αγωγός. Έτσι δεν είναι;"

Και συνέχισε:

"Η Nokia έχει προσπαθήσει πολλές φορές να "ελέγξει" τον χρήστη και οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας είπαν όχι."

H εγκατάσταση του Skype σε κινητά τηλέφωνα έχει διχάσει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η Τ-Mobile παρέχει υποστήριξη στο λογισμικό αυτό ενώ η 3 διαθέτει στην αγορά κινητό με εγκατεστημένο Skype, το γνωστό 3Skypephone.

 

Η επίσημη αντίδραση της O2, δια του εκπροσώπου τύπου της ήταν μάλλον λιτή: "Προς το παρόν συνεργαζόμαστε με την Nokia προκειμένου να κατανοήσουμε την υπηρεσία Skype και το επιχειρηματικό μοντέλο γύρω από αυτήν. Θα συνεχίσουμε να υιοθετούμε νέες υπηρεσίες και εφαρμογές για την εξυπηρέτηση της πελατειακής μας βάσης".

 

Η Vodafone και η Orange αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

 

Ασφαλώς η δυσαρέσκεια των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας δεν περιορίζεται στην Βρετανική επικράτεια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η AT&T παρέχει εφαρμογές για το iPhone που δουλεύουν όμως μόνο όταν η συσκευή της Αpple βρίσκεται συνδεδεμένη σε κάποιο Wi-Fi. Στην Ελλάδα οι παρεχόμενες συνδέσεις στο διαδίκτυο μέσω GSM/3G/HSPA δικτύων δεν επιτρέπουν την χρήση Voip.

 

Source.png Πηγή: adslgr