Ο αμερικανικός κολοσσός επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με την ByteDance, για την εξαγορά του TikTok.

Όπως επιβεβαίωσε η ίδια η Microsoft, βρίσκεται κοντά στην εξαγορά του TikTok και ίσως κάνει κίνηση πριν το τέλος του καλοκαιριού. Η απόφαση αυτή έρχεται έπειτα από μία συνομιλία που είχε ο CEO της εταιρίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες απείλησε να χρησιμοποιήσει εκτελεστική εντολή για την απαγόρευση της εφαρμογής από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Trump έδωσε στη Microsoft προθεσμία 45 ημερών για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Σε ανάρτηση blog της προηγούμενης Κυριακής, η Microsoft δήλωσε επίσης ότι μπορεί να προσκαλέσει κι άλλους αμερικανούς επενδυτές να συμμετάσχουν στην συμφωνία, παραχωρώντας μειοψηφικό πακέτο. Οι συζητήσεις αυτές αναμένονται να ολοκληρωθούν έως και τις 15 Σεπτεμβρίου.

Το TikTok βρίσκεται συνεχώς υπό έρευνα για ισχυρισμούς ότι παραδίδει δεδομένα των αμερικανών χρηστών στην κινεζική κυβέρνηση. Λέγεται επίσης πως ακόμη κι αν δεν το κάνει, αλλά υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καθιστά την εφαρμογή απειλή για την εθνική ασφάλεια. Αν και ο Trump πρόσφατα απείλησε ανοιχτά το TikTok, εικάζεται ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερα από ένα τέχνασμα διαπραγματεύσεων. Και με βάση τα παραπάνω, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ασφάλεια και ο χειρισμός των δεδομένων, βρίσκονται στο επίκεντρο της πρώτης επίσημης δήλωσης της Microsoft σχετικά με το θέμα.

Μεταξύ άλλων μέτρων, η Microsoft θα διασφαλίσει ότι όλα τα ιδιωτικά δεδομένα των αμερικανών χρηστών στο TikTok μεταφέρονται και παραμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και όσα από αυτά τα δεδομένα είναι προς το παρόν αποθηκευμένα ή έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα εκτός των ΗΠΑ, η Microsoft θα διασφαλίσει ότι αυτά τα δεδομένα θα διαγράφονται από τους servers εκτός της χώρας μετά τη μεταφορά τους.

Το TikTok από την άλλη πλευρά, προσπαθεί εδώ και μήνες να διαχωρίσει την εικόνα του και την πολιτική του από αυτή της Κίνας. Η εταιρία ανακοίνωσε ένα νέο αμερικανό CEO τον Μάιο και η μητρική της εταιρία έχει κάνει κινήσεις για να περιορίσει την πρόσβαση των κινέζων υπαλλήλων σε τυχόν ευαίσθητα δεδομένα από την εφαρμογή. Τον Ιούλιο, το TikTok δήλωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει πάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τα επόμενα τρία χρόνια.

Όποια κι αν είναι η τύχη του TikTok, δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ καιρό για να το μάθουμε, αν και στο μεταξύ δεν αναμένεται να ακούσουμε κάτι περισσότερο από την ίδια τη Microsoft. Η εταιρία αναφέρει ότι δεν σκοπεύει να δώσει περαιτέρω ενημερώσεις έως ότου ληφθεί η απόφαση εξαγοράς.