Το ‘παν και το ‘καναν στο TikTok αφού κατέθεσαν μήνυση κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ με αφορμή το “στοπ” του Donald Trump στη ByteDance.

Από τη στιγμή που ο πρόεδρος Trump υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ανάγκαζε φυσικά και νομικά πρόσωπα στις ΗΠΑ να σταματήσουν άμεσα τις δοσοληψίες τους με τη ByteDance και κάθε θυγατρική της, ήταν δεδομένο ότι οι Κινέζοι δεν επρόκειτο να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Λίγες ημέρες μετά έκαναν πράξη τις αρχικές εξαγγελίες τους, καταθέτοντας μήνυση κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, σε ένα σήριαλ που όπως φαίνεται έχει πολλά επεισόδια ακόμα.

Η μηνυτήρια αναφορά επικαλούμενη την πρώτη τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι το περιβόητο διάταγμα επιβάλλει υπερβολικά αυστηρές κυρώσεις χωρίς να τις αιτιολογεί σε καμία περίπτωση, ενώ επιπρόσθετα δεν παρουσιάζει καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Προσθέτει δε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ουδέποτε έλαβε υπ’ όψιν του την έκθεση της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων των ΗΠΑ η οποία και ενέκρινε την εξαγορά του Musical.ly (το app που αργότερα μετονομάστηκε σε TikTok) από τη ByteDance.

Η τοποθέτηση της εταιρείας αναφέρει:

Η κυβέρνηση αγνόησε κάθε προσπάθεια που έγινε καλή τη πίστη προκειμένου να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας. Δεν παίρνουμε αψήφιστα τη μήνυση εναντίον της, όμως πιστεύουμε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή για την προστασία των δικαιωμάτων μας και των δικαιωμάτων της κοινότητας και των εργαζομένων μας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες φήμες, Twitter και Microsoft φέρονται να εξετάζουν την απόκτηση του αμερικανικού τμήματος του TikTok, ενώ ο Mark Zuckerberg συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για να συζητήσουν τον περιορισμό της πλατφόρμας. Το διάταγμα του Donald Trump δίνει περιθώριο στη ByteDance για να πουλήσει το TikTok ως τις 12 Νοεμβρίου (δόθηκε παράταση από τις 12 Σεπτεμβρίου που είχε οριστεί αρχικά).