Τα λεγόμενα σοβαρά θέματα ασφαλείας που πυροδότησαν αυτή την πιθανή συμφωνία, τελικά, φαίνεται πως ξεχάστηκαν.

Η παράξενη συμφωνία που η Oracle οργάνωσε κατόπιν εντολής της κυβέρνησης Trump για την «αγορά των δικαιωμάτων» του TikTok χωρίς όμως να προχωρά σε μία πλήρη εξαγορά της πλατφόρμας, τελικά φαίνεται πως μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Από την ημέρα που ανακοινώθηκε, αυτή η «συμφωνία» δεν οδήγησε πουθενά, όπως αναφέρουν πηγές της Wall Street Journal ενώ όλα δείχνουν πως μπαίνει ένα οριστικό τέλος σε μία ιστορία που αποτελείται από πάρα πολλά tweets τους τελευταίους μήνες.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εξέδωσε εκτελεστική εντολή, αναφέροντας ότι το TikTok και το WeChat, είναι εφαρμογές που πρέπει η χώρα του να τις διαχειριστεί ως «μία εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Μια εβδομάδα αργότερα, μια δεύτερη εντολή έδωσε στη μητρική εταιρία της TikTok, τη ByteDance, εταιρία που εδρεύει στο Πεκίνο, 90 ημέρες για να παραδώσει τον έλεγχο της εφαρμογής σε εταιρία των ΗΠΑ, ειδάλλως θα έπρεπε να σταματήσει να λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα πράγματα όμως περιπλέχθηκαν ακόμη περισσότερο. Μια εβδομάδα πριν από την υπογραφή της πρώτης εκτελεστικής εντολής, ο Trump διέταξε τη ByteDance να πουλήσει τα δικαιώματα εντός 45 ημερών στη Microsoft. Η Microsoft μάλιστα, είχε δηλώσει πως περίμενε να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με τη ByteDance μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο Trump εκείνη την εποχή είχε αναφέρει πως είτε η αγορά γίνει από τη Microsoft είτε από κάποια άλλη αμερικανική εταιρία, θα ήταν κάτι πολύ ενδιαφέρον.

tiktok-773.jpg.40bcd5b96286bb449a3fc38685f569c8.jpg

Ο πρώην Πρόεδρος ορκίστηκε πως δεν θα παρατείνει την προθεσμία για πώληση μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια, πολύ ξαφνικά στις 13 Σεπτεμβρίου, η Oracle και όχι η Microsoft, εμφανίστηκε να έχει έρθει σε μία συμφωνία με τη ByteDance. Ωστόσο, η συμφωνία της Oracle αποδείχθηκε ότι δεν ήταν μία πραγματική εξαγορά, όπως υποτίθεται ήθελε η κυβέρνηση Trump. Αντιθέτως, η ασαφή συμφωνία έκανε λόγο για έναν «αξιόπιστο τεχνολογικό συνεργάτη» της Oracle.

Το TikTok δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια και άσκησε αγωγή εναντίον της κυβέρνησης Trump, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση ήταν αντισυνταγματική και πολιτικά καθοδηγούμενη. Μάλιστα, στην αγωγή συνέβαλαν και αρκετές ομάδες χρηστών. Πολλά δικαστήρια συμφώνησαν με τους ενάγοντες και εξέδωσαν διαταγές που εμπόδισαν τις απαγορεύσεις του Trump για τον Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, όπως αρχικά είχαν προγραμματιστεί.

Η απαγόρευση του TikTok θα τίθονταν σε ισχύ στις 12 Νοεμβρίου, δηλαδή περίπου μία εβδομάδα μετά τις αμερικανικές εκλογές. Μετά όμως τις εκλογές, η κυβέρνηση Trump έμοιαζε να είχε ξεχάσει εντελώς τη συγκεκριμένη «υπόθεση» αλλά και τις φερόμενες «ανησυχίες» της για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Το TikTok ανέφερε σε δικαστήριο στις 10 Νοεμβρίου ότι επιχειρούσε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για δύο εβδομάδες αλλά δεν μπορούσε να ξεκινήσει ούτε να ολοκληρώσει κάποια συνομιλία. Δύο ημέρες αργότερα, το Υπουργείο Εμπορίου εξέδωσε αναστολή στα σχέδια απαγόρευσης, πριν δηλαδή τεθεί σε ισχύ ο αρχικός προγραμματισμός.

Αν και η νέα διοίκηση δεν συμμερίζεται όλες τις ανησυχίες της παλιάς διοίκησης σχετικά με την πλατφόρμα, ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι για τη ByteDance καθώς φαίνεται πως έχει πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες χρηστών. Γερουσιαστές και των δύο μεγάλων κομμάτων, έχουν ζητήσει έρευνα εθνικής ασφάλειας για το TikTok από το 2019, καθώς θεωρούν πως συλλέγει πολλά δεδομένα από τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένου της διεύθυνσης IP,  δεδομένα τοποθεσίας, αναγνωριστικά συσκευών, cookies, μεταδεδομένα και άλλα ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία. Η ByteDance από την πλευρά της έχει δηλώσει πως τα στοιχεία των αμερικανών αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων στις ΗΠΑ ενώ και η διαχείριση της εταιρίας γίνεται εκτός Κίνας, παρ’ όλα αυτά, απαιτείται να συμμορφώνεται με τους νόμους της Κίνας.

Η Wall Street Journal αναφέρει πως η νέα διοίκηση του Προέδρου Joe Biden, ήδη διενεργεί της δική της έρευνα αναφορικά με τα πιθανά θέματα εθνικής ασφάλειας που συνδέονται με το TikTok και έπειτα θα αποφασίσει πώς να προχωρήσει.

Η Emily Horne, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ανέφερε:

Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διασφάλιση των δεδομένων των ΗΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει τον κίνδυνου που ενέχουν κινεζικές εφαρμογές και άλλο λογισμικό που λειτουργεί στις ΗΠΑ. Τους επόμενους μήνες, αναμένουμε να εξετάσουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπό το φως μιας ολοκληρωμένες κατανόησης των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε.