Το TikTok έχει βρεθεί στο στόχαστρο τελευταία λόγω του ότι πιστεύεται πως είναι εργαλείο κατασκοπείας της κινέζικης κυβέρνησης.

Σε μία προσπάθεια καθησυχασμού, το κινέζικο TikTok θα σταματήσει να δίνει πρόσβαση σε περιεχόμενο χρηστών εκτός κίνας, σε ντόπιους συντονιστές. Μάλιστα αναφέρει πως λόγω της νέας στρατηγικής, περισσότεροι από 100 συντονιστές θα πρέπει είτε να βρουν νέα δουλειά εντός της μητρικής εταιρίας Bytedance είτε να αποχωρήσουν. Μία αλλαγή η οποία θα συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το TikTok θα χρησιμοποιεί πλέον διαφορετικές ομάδες συντονισμού ανάλογα τη χώρα ή περιοχή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν θεωρητικά πολύ λιγότερες πιθανότητες, κάποιος συντονιστής να σβήσει ένα βίντεο το οποίο θα ήταν ενάντια σε κάποιες πολιτικές βλέψεις της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι ομάδες αυτές θα μπορούν επίσης να ξεχωρίζουν ευκολότερα την πραγματική σημασία ενός βίντεο, αφού θα μπορούν να αναγνωρίζουν αν κρύβεται ή όχι κάποιας πολιτιστικής σημασίας σχόλιο. Αν και οι συντονιστές του TikTok γνωρίζουν ήδη τις γλώσσες των περιοχών που επιβλέπουν και έχουν επαφή με τα πολιτιστικά ήθη και έθιμα, ενδεχομένως οι ντόπιοι να έχουν καλύτερες πιθανότητες αναφορικά με την κατανόηση των πολιτιστικών συνηθειών των χρηστών.

Βέβαια η παραπάνω αλλαγή δεν προέκυψε αποκλειστικά λόγω αλλαγής της στρατηγικής του TikTok. Δέχεται ήδη πολλές πιέσεις από πολιτικούς και ρυθμιστικές αρχές, κυρίως των ΗΠΑ, οι οποίες δεν ανησυχούν μόνο για το περιεχόμενο το οποίο λογοκρίνεται αλλά θεωρούν πως η εφαρμογή πρόκειται για μία σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία.

Από την άλλη, μειώνοντας τη συμμετοχή του κινέζικου ανθρώπινου δυναμικού σε περιεχόμενο άλλων χωρών, ίσως βοηθήσει να ανατραπεί η παραπάνω πεποίθηση των οργάνων των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αρκετοί αξιωματούχοι που θεωρούν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα θα μπορούσε να αναγκάσει το TikTok να παραδώσει όλα τα δεδομένα του, ανεξάρτητα αν οι συντονιστές είναι ντόπιοι ή όχι.

Engadget

  • Sad 1