Το torrent «The Fanimatrix» γίνεται 18 αυτόν τον μήνα και εξακολουθεί να γίνεται seed από δεκάδες χρήστες.

Το torrent «The Fanimatrix» δημοσιεύτηκε το 2003 όταν και το BitTorrent ήταν ακόμη ένα σχετικά νέο πρωτόκολλο. Εκείνη την εποχή, ο δημιουργός του torrent το έβλεπε ως τη μόνη προσιτή επιλογή για να μοιραστεί την ταινία του με τον υπόλοιπο κόσμο. Πλέον, αυτό το torrent γίνεται 18 ετών.

Το BitTorrent είναι ένας εξαιρετικός μηχανισμός διανομής αρχείων, αλλά για να «ζήσει» ένα αρχείο σε αυτόν τον κόσμο, τουλάχιστον ένα άτομο πρέπει να συνεχίσει να το μοιράζεται. Αυτό σημαίνει πως τα περισσότερα torrents τελικά γίνονται μη διαθέσιμα αφού το κοινό χάσει το ενδιαφέρον του. Ωστόσο, ορισμένα torrents φαίνεται να «ζουν» για πάντα.

Το Fanimatrix πρόκειται για το πιο παλιό torrent παγκοσμίως και πρόκειται ουσιαστικά για μία μικρή μήκους ταινία βασισμένη στο Matrix. Το torrent δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2003 και παραμένει ακόμη ενεργό, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα. Η ταινία γυρίστηκε από μία ομάδα φίλων στη Νέα Ζηλανδία με το budget να αγγίζει μόλις τα $800. Μάλιστα, τα μισά από αυτά τα χρήματα δαπανήθηκαν για την αγορά των δερμάτινων μπουφάν.

Ενώ τα γυρίσματα της ταινίας ήταν τελικά εφικτό να γίνουν ακόμη και με τόσο περιορισμένους οικονομικούς πόρους, ο διαμοιρασμός της ταινίας με τον κόσμο ήταν μια μεγαλύτερη πρόκληση. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν δωρεάν υπηρεσίες κοινής χρήσης βίντεο και το YouTube δεν υπήρχε ούτε στα «χαρτιά». Ο διαμοιρασμός της ταινίας μέσω ιδιωτικών server δεν ήταν επίσης επιλογή. Το bandwidth ήταν ακόμη πολύ ακριβό, ειδικά στη Νέα Ζηλανδία. Εάν η ταινία ήταν τελικά επιτυχία, η ομάδα θα έπρεπε να πληρώσει πολλές χιλιάδες δολάρια για να τη διανείμουν μέσω δικών τους server.

Ένας από τους φίλους όμως, ο Sebastian Kai Frost, που υποδύθηκε μάλιστα και τον «hacker» της ταινίας, βρήκε λύση μέσω μιας νέας τεχνολογίας όπου και γνωρίζουμε έως σήμερα ως BitTorrent. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει πως εκείνη την εποχή αυτή η τεχνολογία φαινόταν η τέλεια λύση. Όταν ο Frost πήρε το πράσινο φως από την υπόλοιπη ομάδα, δημιούργησε το torrent στις 28 Σεπτεμβρίου του 2003. Για να διασφαλίσει ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, έτρεξε επίσης τον δικό του tracker από ένα Linux bot.

Το Fanimatrix αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία. Μόνο την πρώτη εβδομάδα, 70.000 άνθρωποι είχαν κατεβάσει ένα αντίγραφο της ταινίας. Ένα μεγάλο επίτευγμα της εποχής, καθώς το BitTorrent δεν ήταν αρκετά διαδεδομένο ή εύκολο στη χρήση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα να εξοικονομήσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Αν και από τότε, τα πράγματα έχουν αλλάξει με αρκετά περισσότερες υπηρεσίες να είναι διαθέσιμες, το Fanimatrix ήταν και θα είναι μέρος της ιστορίας του Internet. Και με την τέταρτη ταινία The Matrix να έχει προγραμματιστεί να κάνει πρεμιέρα αργότερα φέτος, η ταινία της ομάδας μπορεί να αποκτήσει επιπλέον απήχηση.

Ο Frost έχει υποσχεθεί να διατηρήσει ενεργά την ιστοσελίδα του Fanimatrix και το torrent όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν και η αρχική ιστοσελίδα της ταινίας «κατέβηκε» για λίγο, ο Frost την επανέφερε στο Internet πριν από χρόνια. Μάλιστα, η ομάδα εξετάζει επίσης να κάνει και μια γιορτή σε δύο χρόνια, όταν και το torrent ξεπεράσει τις δύο ενεργές δεκαετίες.

  • Like 21
  • Thanks 1