Η αξία του Twitter, της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε σημαντική πτώση μετά την απόκτηση του από τον Elon Musk.

Η Fidelity, εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη μείωση του μετοχικού μεριδίου της στο Twitter, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι η αξία της εταιρείας κυμαίνεται πλέον $15 δισεκατομμύρια, δηλαδή στο ένα τρίτο από όσα αναγκάστηκε (είναι γνωστό ότι άλλαξε γνώμη σε κάποια φάση και θέλησε να αποδεσμευτεί, ανεπιτυχώς, από την εξαγορά του) να πληρώσει ο Elon Musk για να το εξαγοράσει. Αυτή η εξέλιξη εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποσό που αναγκάστηκε να πληρώσει παραπάνω ο Elon Musk καθώς και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πλατφόρμα υπό την ηγεσία του.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των Tesla και SpaceX έχει αναγνωρίσει ότι αναγκάστηκε να πληρώσει παραπάνω: «Αν και προφανώς, τόσο εγώ όσο και οι άλλοι επενδυτές πληρώνουμε υπερβολικά για το Twitter αυτή τη στιγμή, οι μακροπρόθεσμες δυνατότητες του Twitter κατά την άποψή μου είναι μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερες από την τρέχουσα αξία του» δήλωσε ο Elon Musk κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο τα οικονομικά αποτελέσματα της Tesla, τον περασμένο Οκτώβριο. Η εξαγορά του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον Elon Musk ανήλθε στο εντυπωσιακό νούμερο των $44 δισεκατομμυρίων, με τα $33,5 δισεκατομμύρια σε ίδια κεφάλαια. Κάποιες πρόσφατες δηλώσεις του Elon Musk πάντως δείχνουν ότι η αξία του Twitter είναι πλέον μικρότερη από το μισό του ποσού που πλήρωσε για να το εξαγοράσει.

image-262.png

Η υποβαθμισμένη αποτίμηση των μετοχών του Twitter από τη Fidelity επέτεινε τις ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της πλατφόρμας, καθώς είναι η τρίτη φορά που η εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών «υποβαθμίζει την αξία» του Twitter από τότε που ο Elon Musk ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, στις 28 Οκτωβρίου του 2022. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Fidelity μείωσε αρχικά την αξία του μεριδίου της στο 44% της τιμής αγοράς. Στη συνέχεια, υπήρξαν και άλλες υποβαθμίσεις. Στα τέλη Απριλίου, το μερίδιο της Fidelity στην πλατφόρμα, που τώρα κατέχει η X Holdings του Elon Musk, αποτιμήθηκε στα σχεδόν $6,55 εκατομμύρια, όταν η αξία του ήταν $7,8 εκατομμύρια στις 31 Ιανουαρίου και σχεδόν $8,63 εκατομμύρια στα τέλη Νοεμβρίου. Αν και η Fidelity ξεκίνησε να μειώνει προοδευτικά την αξία του μεριδίου της από τον Νοέμβριο, οι λόγοι για αυτές τις υποβαθμίσεις δεν έγιναν γνωστοί από την εταιρεία. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών λάμβανε κατά καιρούς μη δημοσιοποιημένες πληροφορίες από το ίδιο Twitter, σχετικά με την αναθεωρημένη αποτίμησή του.

Μετά την ανάληψη της ηγεσίας του Twitter από τον Elon Musk, η πλατφόρμα βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικά, οικονομικής φύσεως, κυρίως, εμπόδια. Ο τρόπος λήψης αποφάσεων του Elon Musk, σε συνδυασμό με τις διάφορες προκλήσεις που εμφανίστηκαν σχετικά με την εποπτεία περιεχομένου συνέβαλαν στη μείωση των διαφημιστικών εσόδων. Ο ίδιος ο Elon Musk παραδέχτηκε μια εκπληκτική πτώση 50% στα διαφημιστικά έσοδα τον Νοέμβριο του 2022. Σε ένα tweet του, ο Elon Musk υποστήριξε ότι το Twitter δεν είχε μεταβάλλει τη στρατηγική του για την εποπτεία περιεχομένου σε σχέση με το διάστημα πριν την εξαγορά, συμπληρώνοντας ότι η εταιρεία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες από τους ακτιβιστές.

Από τότε που ανέλαβε την εταιρεία, ο Elon Musk έχει προχωρήσει στην απόλυση περίπου του 50% των υπαλλήλων του. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, έπρεπε να προχωρήσει σε δραστική μείωση του προσωπικού, επειδή η εταιρεία έχανε πάνω από $4 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει αυτές τις απώλειες, ο Elon Musk λανσάρισε τη συνδρομητική υπηρεσία Twitter Blue, χωρίς ωστόσο μεγάλη επιτυχία, καθώς λιγότερο από το 1% των μηνιαίων χρηστών είχαν προχωρήσει σε εγγραφή μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Οι οικονομικές προκλήσεις πάντως του Twitter επιδεινώθηκαν και από το βάρος ενός σημαντικού χρέους.

image-263.png

Ο Elon Musk επιβάρυνε την εταιρεία με χρέη περίπου $13 δισεκατομμυρίων επιδεινώνοντας περαιτέρω την κακή οικονομική της υγεία. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων έχει εγείρει πολλές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα και τις μελλοντικές προοπτικές της πλατφόρμας. Σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων (Billionaires Index) του Bloomberg, η επένδυση του Elon Musk στο Twitter αποτιμάται επί του παρόντος στα $8,8 δισεκατομμύρια (αξιοποιήθηκε η αποτίμηση της Fidelity για να καθορίσει την αξία της συμμετοχής του). Ο Elon Musk είχε ξοδέψει αρχικά πάνω από $25 δισεκατομμύρια για να αποκτήσει περίπου το 79% της εταιρείας πέρυσι. Ως αποτέλεσμα της πρόσφατης μείωσης, η περιουσία του Elon Musk μειώθηκε κατά περίπου $850 εκατομμύρια. Η περιουσία του σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg αγγίζει τα $187 δισεκατομμύρια. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Twitter, όμως, η συνολική περιουσία του Elon Musk αυξήθηκε κατά περισσότερο από $48 δισεκατομμύρια φέτος, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης στην αξία της μετοχής της Tesla (63%).