Με νέα δημόσια ανακοίνωσή του, ο Musk γνωστοποίησε την πρόθεσή του να εξαγοράσει το 100% των μετοχών του Twitter καταθέτοντας μια εντυπωσιακή προσφορά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, ξεκαθάρισε ότι καταθέτει την «καλύτερη και μοναδική» προσφορά του να για να αγοράσει το 100% του Twitter προσφέροντας 54,20$ ανά μετοχή και σε μετρητά. Η πρόταση παραδόθηκε με επιστολή στο Twitter στις 13 Απριλίου. Πρόθεση του Musk αν η εξαγορά ολοκληρωθεί είναι να καταστήσει το Twitter μια ιδιωτική εταιρεία, όπου οι επιχειρηματικές αποφάσεις θα λαμβάνονται χωρίς λογοδοσία προς τις αγορές, κάτι που σημαίνει ότι θα αποχωρήσει από το χρηματιστήριο. Ο λόγος πίσω από αυτή την κίνηση είναι «προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για το μέλλον της υπηρεσίας».

Στην επιστολή του προς το Πρόεδρο του Twiiter, ο Musk αναφέρει ότι «επένδυσα στο Twitter καθώς πιστεύω στις δυνατότητές του να αποτελέσει την πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι η ελευθερία του λόγου είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα για μια λειτουργική δημοκρατία» προσθέτοντας ότι «το Twitter έχει εξαιρετικές δυνατότητες. Θα τις ξεκλειδώσω». Σημαντικό στοιχείο της επιστολής είναι ότι δεν θα επανέλθει με νέα προσφορά ενώ αν η πρότασή του δεν γίνει αποδεκτή, αφήνει πλήρως ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει διαθέτοντας ξανά στην αγορά το σύνολο των μετοχών του.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η περιουσία του Musk κυμαίνεται γύρω στα 260 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η χρηματιστηριακή αξία του Twitter είναι περίπου 37 δισεκατομμύρια δολάρια. Η προσφορά του Musk αποτιμά το Twitter σε περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το CNBC.

Οι μετοχές του Twitter αυξήθηκαν πάνω από 13% πριν το άνοιγμα του χρηματιστηρίου μετά τη δημοσιοποίηση της προσφοράς. Αντίστοιχα όμως,  οι μετοχές της Tesla σημείωση πτώση 1,5% λόγω των φόβων ότι η προσοχή του κορυφαίου θαυμαστή του Twitter - που ήδη ηγείται της Tesla, της SpaceX, της The Boring Company και της Neuralink - μπορεί να αποσπαστεί από το νέο του "παιχνίδι".

Η σαπουνόπερα για την εξαγορά του Twitter από τον Musk ξεκίνησε μόλις πριν 10 μέρες όταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου αγόρασε το 9,2% εκατό των μετοχών της εταιρείας. Στη συνέχεια και μετά την ανακοίνωση του Twitter ό,τι ο Musk θα έχει θέση στο διοικητικό του συμβούλιο, ο δεύτερος άλλαξε γνώμη αφού η συγκεκριμένη κίνηση θα τον εμπόδιζε από την πλήρη εξαγορά της εταιρείας. Μετά από την εξέλιξη αυτή, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, Parag Agrawal προειδοποίησε τους εργαζομένους της εταιρείας ότι «θα υπάρξουν αντιπερισπασμοί το επόμενο διάστημα».

Μένει να δούμε τις εξελίξεις σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό μέλλον του Twitter, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαριστεί ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής που απέστειλε ο Musk στο Twitter, όπως γνωστοποιήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) :

Bret Taylor

Chairman of the Board,

I invested in Twitter as I believe in its potential to be the platform for free speech around the globe, and I believe free speech is a societal imperative for a functioning democracy.

However, since making my investment I now realize the company will neither thrive nor serve this societal imperative in its current form. Twitter needs to be transformed as a private company.

As a result, I am offering to buy 100% of Twitter for $54.20 per share in cash, a 54% premium over the day before I began investing in Twitter and a 38% premium over the day before my investment was publicly announced. My offer is my best and final offer and if it is not accepted, I would need to reconsider my position as a shareholder.

Twitter has extraordinary potential. I will unlock it.

Elon Musk

  • Like 5
  • Thanks 1
  • Confused 1