«Σήμερα θα είναι μία μεγάλη ημέρα για τα κοινωνικά μέσα και τη… δικαιοσύνη», δήλωσε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Όπως πρώτο μετάδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τράμπ πρόκειται να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας πράξη την απειλή του να αναλάβει ο ίδιος δράση απειλώντας με «λουκέτα» ορισμένα από αυτά.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι προκατειλημμένες και πως καταπνίγουν τις συντηρητικές φωνές βάζοντας πρώτο στο στόχαστρο του το Twitter.

Σε πρόσφατες αναρτήσεις του, ο Πρόεδρος των Ηνωμένες Πολιτειών εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για το Twitter, καθώς το κοινωνικό δίκτυο επεσήμανε δύο αναρτήσεις του ως παραπλανητικές, προτρέποντας τον κόσμο να ενημερωθεί για τα γεγονότα. Πιο συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τράμπ μέσω αναρτήσεων στο Twitter εξέφρασε την άποψη ότι οι επιστολικές ψήφοι θα είναι «χαλκευμένες» με αποτέλεσμα να υπάρξει «νοθεία στις εκλογές».

Μετά τις επισημάνσεις του Twitter στις αναρτήσεις του –ο Mark Zuckerberg μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι το Twitter δεν θα έπρεπε να λάβει μέτρα καθώς η λογοκρισία δεν αποτελεί τη «σωστή αντίδραση»- ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε το Twitter αλλά και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ότι αν δεν συμμορφωθούν θα «κλείσουν».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις ή να αναφερθούν σε λεπτομέρειες σχετικά με το διάταγμα ωστόσο σύμφωνα με ένα προσχέδιο του διατάγματος που έχει στην κατοχή του το Reuters, θα ζητηθεί από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FTC) να εξετάσει το ενδεχόμενο να ακολουθούν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως οι Twitter και Facebook, παραπλανητικές ή αθέμιτες πρακτικές ρύθμισης του περιεχομένου τους. Επιπλέον ζητείται από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FTC) να προτείνει αλλαγές και τροποποιήσεις στην υπάρχουσα νομοθεσία –γνωστή ως Section 230- η οποία προστατεύει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τις ιστοσελίδες από νομικές επιπτώσεις για αναρτήσεις των χρηστών τους. Αυτό σημαίνει, ότι μελλοντικά, διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες που προστατεύονται σήμερα από τη νομοθεσία, θα κληθούν να αναλάβουν δραστικά μέτρα, καθώς θα απειλούνται με χιλιάδες αγωγές σε… καθημερινή βάση. Επίσης ζητά από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη διαφήμιση σε υπηρεσίες και πλατφόρμες που «παραβιάζουν τις αρχές της ελευθερίας του λόγου».

Από το προσχέδιο επίσης του διατάγματος γίνεται κατανοητό ότι το Γραφείο Ψηφιακής Στρατηγικής του Λευκού Οίκου πρόκειται να επαναφέρει ένα εργαλείο για να βοηθήσει τους πολίτες να αναφέρουν περιπτώσεις λογοκρισίας στο διαδίκτυο. Το εργαλείο θα συλλέγει παράπονα και θα τα αποστέλλει για εξέταση και έρευνα στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ενημέρωση: Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα. Παρακάτω, οι πρώτες δηλώσεις του.

 

 

  • Like 5