Μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με όλες τις εφαρμογές που παρείχαν πρόσβαση στην υπηρεσία του όπως το Tweetbot και το Twitterific, το Twitter ενημέρωσε σήμερα -χωρίς κάποια ανακοίνωση- τους όρους του αποκλείοντας εντελώς τη λειτουργία κάθε παρόμοιας εφαρμογής.

Η αλλαγή που εντοπίστηκε αρχικά από το Engadget, βρίσκεται στην ενότητα "περιορισμοί" του συμφωνητικού που απευθύνεται σε όσους προγραμματιστές επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το Twitter api, και το οποίο αποτελείται από 5.000 λέξεις. Η σχετική προσθήκη αναφέρει ότι η πρόσβαση στο api δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για "την πρόσβαση στο αδειοδοτημένο υλικό ή την προσπάθεια δημιουργίας υποκατάστατου ή παρόμοιας υπηρεσίας/προϊόντος με τις επίσημες εφαρμογές του Twitter". Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Twitter δήλωσε ότι "εφαρμόζει μακροχρόνιους κανόνες που ισχύουν για το API του" ως δικαιολογία για την απαγόρευση πρόσβασης τρίτων εφαρμογών στην πλατφόρμα του, χωρίς να αναφέρει ποιους συγκεκριμένους κανόνες παραβίαζαν οι προγραμματιστές. Αναδρομικά πλέον γνωρίζουμε.

image.png.a70313e0c69f13e84d323015f1d8725b.png

Όπως σημειώνει το Engadget, οι ανεπίσημες εφαρμογές του Twitter αποτελούν μέρος της ιστορίας του. Το Twitterific δημιουργήθηκε πριν το Twitter αποκτήσει τη δική του εγγενή εφαρμογή για iOS ενώ διάφορες λειτουργίες που παρουσιάστηκαν πρώτα σ’αυτές, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στις επίσημες εφαρμογές της υπηρεσίας. Οι τρίτες εφαρμογές έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο κοινό τα τελευταία χρόνια, εν μέρει χάρη στην έλλειψη διαφημίσεων τις οποίες βλέπουν οι χρήστες των επίσημων εφαρμογών του Twitter και οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέρος των εσόδων του.

Έχοντας βρεθεί σε σύγκρουση κατά το παρελθόν με τους developers, η στάση του Twitter απέναντι στις τρίτες εφαρμογές τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ καλή με σημαντική υποστήριξη. Η εταιρεία μάλιστα είχε φτάσει στο σημείο να αφαιρέσει ένα τμήμα από τους όρους του Twitter api που αποθάρρυνε τους προγραμματιστές από το να αντιγράφουν την βασική υπηρεσία της. Πλέον η πολιτική αυτή αλλάζει υπό την ηγεσία του νέου ιδιοκτήτη της εταιρείας, Elon Musk.

Η απόφαση έρχεται να προσθέσει επιπλέον αρνητική δημοσιότητα στο Twitter, σε μια εποχή που η πλατφόρμα αντιμετωπίζει προκλήσεις σε διάφορα μέτωπα. Σε μια ανάρτηση στο blog του, ο Sean Heber του Twitterrific αποκάλεσε το Twitter "όλο και πιο ιδιότροπο" και μια εταιρεία που "δεν αναγνωρίζει πλέον ως αξιόπιστη ούτε θέλει να συνεργαστεί πλέον". Ο Matteo Villa, ο προγραμματιστής του Fenix, σε συνέντευξή του στο Engadget χαρακτήρισε την έλλειψη επικοινωνίας "προσβλητική". 

Το Twitter δέχεται τεράστια πίεση για να παρουσιάσει κέρδη - ή τουλάχιστον να βγάλει τα έξοδά του - καθώς οι διαφημιστές εγκαταλείπουν την πλατφόρμα, ωθούμενοι από τις απρόβλεπτες, ταχέως μεταβαλλόμενες πολιτικές περιεχομένου. Η εταιρεία, η οποία έχει χρέος 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει χρεωθεί 300 εκατομμύρια δολάρια για την πρώτη πληρωμή τόκων και έχει χάσει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από τότε που την απέκτησε ο Μασκ στα τέλη Οκτωβρίου του 2022. Η Fidelity μείωσε πρόσφατα την αξία της συμμετοχής της στο Twitter κατά 56%.

Οι περικοπές στις οποίες έχει προχωρήσει το Twitter είναι πολλές. Ορισμένοι εργαζόμενοι φέρνουν το δικό τους χαρτί υγείας στη δουλειά, αφού η εταιρεία μείωσε τις υπηρεσίες καθαριότητας, ανέφεραν οι New York Times, και το Twitter έχει σταματήσει να πληρώνει ενοίκιο για αρκετά από τα γραφεία του. Ο Musk έχει προσπαθήσει να εξοικονομήσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες που δεν σχετίζονται με τις θέσεις εργασίας, κλείνοντας ένα data center και ξεκινώντας μια σειρά πωλήσεων, βγάζοντας σε δημοπρασία εξοπλισμού γραφείου για τη δημιουργία πρόσθετων εσόδων.

Το Twitter προωθεί επίσης έντονα το πρόγραμμα Twitter Blue (παρέχοντας και ετήσια συνδρομή), με στόχο να το καταστήσει σημαντικό παράγοντα κερδοφορίας για την εταιρεία. Σχεδιάζει ακόμα να άρει την απαγόρευση των πολιτικών διαφημίσεων, κυνηγώντας τα δολάρια των προεκλογικών εκστρατειών στις αμερικανικές εκλογές του 2024. Επιπλέον η εταιρεία φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλάει usernames λογαριασμών μέσω διαδικτυακών δημοπρασιών. 
 

  • Sad 2