Μετά την προσθήκη tabs στο File Manager των Windows, άλλος ένα φούρνος γκρεμίζεται από τη στιγμή που το Twitter ανακοίνωσε ότι εργάζεται πάνω στην προσθήκη λειτουργίας επεξεργασίας των μηνυμάτων.

Έτσι 16 χρόνια μετά τη δημιουργία του, το Twitter επιβεβαίωσε αυτό που κάποτε ήταν αδιανόητο: ότι ένα κουμπί επεξεργασίας είναι καθ' οδόν, με την εταιρεία να αναφέρει μάλιστα ότι δουλεύει πάνω στη συγκεκριμένη λειτουργία από πέρσι, έχοντας κάνει μάλιστα και σχετική πρωταπριλιάτικη φάρσα πριν λίγες μέρες. Η εταιρεία δεν μοιράστηκε λεπτομέρειες, αλλά σε ξεχωριστό tweet μας δείχνει ένα πολύ μικρό demo εμφάνισης της επιλογής, την οποία θα δουν πρώτα οι συνδρομητές της υπηρεσίας Twitter Blue «τους επόμενους μήνες».

Ακόμα διευκρινίζει ότι η ιδέα προσθήκης της δυνατότητας δεν προήλθε από τη δημοσκόπηση του Elon Musk που διοργανώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, και ο οποίος μέσα από το λογαριασμό του ρώτησε τους ακόλουθούς του εάν η εταιρεία έπρεπε να δημιουργήσει το χαρακτηριστικό που οι χρήστες ζητάνε από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Twitter. Η κίνηση αυτή του Musk έρχεται την επομένη δημοσιοποίησης ότι προχώρησε σε εξαγορά του 9.2% του Twitter, κάτι που τον καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας.

Πάντως σε ξεχωριστό άρθρο, ο επικεφαλής του καταναλωτικού προϊόντος της εταιρείας, Jay Sullivan, επιβεβαίωσε ότι ένα κουμπί επεξεργασίας «ήταν η λειτουργία με τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους χρήστες του Twitter για πολλά χρόνια». Είπε ακόμη ότι η εταιρεία «θα ζητήσει κατά την περίοδο των δοκιμών περισσότερες πληροφορίες από τους χρήστες αλλά και θα ακούσει τις αντίθετες απόψεις, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή κακόβουλη χρήση της λειτουργίας», ο κύριος φόβος που εμπόδιζε το Twitter να την ενσωματώσει μέχρι σήμερα στην υπηρεσία του.

«Χωρίς κριτήρια όπως χρονικά όρια, έλεγχοι και διαφάνεια σχετικά με το τι έχει υποστεί επεξεργασία, το Edit θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα για να αλλάξει κάποιος το κείμενο μιας δημόσιας συνομιλίας», έγραψε ο Sullivan. «Η προστασία της ακεραιότητας αυτής της δημόσιας συνομιλίας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα όταν προσεγγίζουμε αυτή τη λειτουργία. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί χρόνος και θα αναζητήσουμε ενεργά τη συνεισφορά και τις αντίθετες απόψεις των χρηστών πριν από την κυκλοφορία του Edit."

Το ότι το Twitter θα αρχίσει να πειραματίζεται με δυνατότητα επεξεργασίας των tweets είναι σίγουρα μια σημαντική αλλαγή για την εταιρεία. Τα στελέχη του έχουν από καιρό αναγνωρίσει την ανάγκη  του να μπορούν να διορθώνουν ορθογραφικά λάθη αλλά ανέφεραν παράλληλα και τις ανησυχίες τους ότι ένα κουμπί επεξεργασίας θα μπορούσε να εξαλείψει την ικανότητα του Twitter να λειτουργεί ως τόπος δημόσιων συζητήσεων. Μόλις το 2020, ο συνιδρυτής του Twitter Jack Dorsey είπε ότι το edit «μάλλον» δεν θα ερχόταν ποτέ, παρόλο που προηγουμένως φαινόταν ανοιχτός στην ιδέα. «Θέλαμε να διατηρήσουμε αυτή την ατμόσφαιρα, αυτό το συναίσθημα, των πρώτων ημερών», είπε, αναφερόμενος στην αρχική προέλευση του Twitter ως υπηρεσία που βασίζονταν σε SMS.

Προτού το Twitter επιβεβαιώσει ότι στην πραγματικότητα εργάζονταν σε ένα κουμπί επεξεργασίας, ο CTO της Meta, Andrew "Boz" Bosworth ανέφερε για το θέμα ότι το Facebook είχε ήδη "λύσει" αντίστοιχα ζητήματα σχετικά με πιθανή κακή χρήση της λειτουργίας. «Απλώς συμπεριλάβετε μια ένδειξη ότι το tweet έχει υποστεί επεξεργασία μαζί με ένα αρχείο καταγραφής αλλαγών. Αν ανησυχείτε πραγματικά για τα embeds των tweets σε τρίτα sites, αυτά μπορούν να σας εμφανίζουν μια συγκεκριμένη αναθεώρηση στο ιστορικό αλλαγών του μηνύματος, αλλά με ένα σύνδεσμο προς την πιο πρόσφατη επεξεργασία που έχει πραγματοποιηθεί. Δεν είναι πραγματικό πρόβλημα.»

Πάντως όταν τελικά λανσαριστεί η δυνατότητα επεξεργασίας, όλα δείχνουν δεν θα είναι για όλους αλλά θα αποτελέσει μέρος του Twitter Blue, κάτι που θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην πρόσφατα λανσαρισμένη συνδρομητική υπηρεσία του Twitter. Η υπηρεσία με μηνιαίος κόστος 2,99$ παρέχει στους συνδρομητές πρόσθετες δυνατότητες, όπως τη δυνατότητα «αναίρεσης» των tweets και την πρόσβαση σε φωτογραφίες προφίλ NFT. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η λειτουργία επεξεργασίας θα περιορίζεται πάντα σε αυτούς που πληρώνουν. Η επεξεργασία θα είναι διαθέσιμη πρώτα ως δυνατότητα των «Twitter Blue Labs», αλλά η εταιρεία έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να κάνει κάποιες δοκιμαστικές λειτουργίες που περιέχονται εκεί, διαθέσιμες σε όλους μετά το πέρας των αρχικών δοκιμών. Το αν αυτό περιλαμβάνει την επεξεργασία tweets, δεν είναι σαφές προς το παρόν.

  • Like 1