Συχνά, η συντομότερη διαδρομή μεταξύ δύο σημείων στο χάρτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και μία διαδρομή στην Εθνική οδό ελάχιστα συναρπαστική. Στη Yahoo πιστεύουν ότι με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου, μπορούν να προσφέρουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την… ομορφότερη διαδρομή.

“Ο στόχος αυτής της εργασίας είναι να προτείνουμε αυτόματα διαδρομές, που δεν είναι μόνο οι πιο σύντομες, αλλά και οι πιο συναισθηματικά ευχάριστες” δήλωσε εκπρόσωπος των Yahoo Labs. Κάτι τέτοιο είναι μάλλον ελκυστικό και σε όσους αγαπούν τη πεζοπορία και θέλουν να αποφύγουν διασταυρώσεις με μεγάλη κίνηση ή σκοτεινά επικίνδυνα σοκάκια.

 

Το project βασίστηκε στο crowdsourcing και σε απόψεις πάνω σε εικόνες από τα Street View και Geograph με τοποθεσίες γύρω από το Λονδίνο. Οι τοποθεσίες που υπέδειξαν οι χρήστες ως οι πιο όμορφες, τοποθετήθηκαν πάνω σε ένα χάρτη και χρησιμοποιήθηκαν ως σημεία αναφοράς για τις οδηγίες πλοήγησης. Κατά μέσο όρο, οι νέες διαδρομές ήταν κατά 12% μόλις μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες συντομότερες διαδρομές, αλλά και οι 30 άνθρωποι που έλαβαν μέρος στη δοκιμή συμφώνησαν ότι τα αποτελέσματα ήταν πιο ευχάριστα όσο αφορά στην αισθητική.

 

Όπως είναι κατανοητό, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν μπορεί να λειτουργήσει για όλες τις τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, οπότε και οι ερευνητές εργάζονται πάνω σε μία αυτοματοποιημένη μέθοδο που βασίζεται στο Flickr. Η ομάδα ερευνητών ξεκίνησε να κοιτάζει τις 5 εκατομμύρια φωτογραφίες που είχε χρησιμοποιήσει στο πρώτο της πείραμα και οι οποίες απεικόνιζαν τις ίδιες τοποθεσίες που είχαν χαρακτηριστεί οι πιο όμορφες. Ανακάλυψαν ότι ο αριθμός των θετικών σχολίων για κάποια τοποθεσία, κατά γενική ομολογία είχε σχέση με την “βαθμολογία ομορφιάς” που είχε λάβει από όσους έλαβαν μέρος στη δοκιμή. Οπότε και η ομάδα δοκίμασε να επαναλάβει τη δοκιμή στη Βοστώνη. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι περισσότεροι από τους 54 ανθρώπους που έλαβαν μέρος, συμφώνησαν ότι οι διαδρομές που δημιουργούνται αυτόματα ήταν πιο όμορφες από τις συντομότερες εναλλακτικές.

 

Link.png Site: Engadget