Έχοντας δημιουργήσει αίσθηση τον περασμένο Δεκέμβριο με την ανακοίνωσή της ότι ο Edge browser θα στηρίζεται στο Chromium engine, το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιεί ο Chrome, η Microsoft διαθέτει από σήμερα την πρώτη σχετική δοκιμαστική έκδοση.

Αρχικά η δοκιμαστική έκδοση του Edge είναι διαθέσιμη μόνο για Windows 10 64-bit και Windows 10 S, με τη Microsoft να έχει υποσχεθεί ότι σύντομα ο browser της θα κάνει την εμφάνισή του στα Windows 7/8, macOS αλλά και το Linux. Αναμενόμενα, το επίπεδο ολοκλήρωσης της εφαρμογής βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, με την εταιρεία να αναφέρει ότι σταδιακά, νέες λειτουργίες θα προστίθενται στον browser, με τον σχεδιασμό να είναι ένα ακόμη κομμάτι που δεν έχει ολοκληρωθεί. Πάντως οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για ένα σταθερό browser αν και σε επίπεδο εμφάνισης διαθέτει αρκετά κοινά στοιχεία με τον Chrome browser, κάτι που θα αλλάξει στο μέλλον. Τις επόμενες εβδομάδες, σε επόμενες δοκιμαστικές εκδόσεις, θα πρέπει να περιμένουμε την ενσωμάτωση λειτουργιών όπως το Dark Mode, Ομαλό scrolling, τη λειτουργία Reading View, δυνατότητα μετάφρασης αλλά και εργαλεία γραμματικής. Ακόμα θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερη διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες της Microsoft, όπως τα News και το Translate.

edge-dev-insider.jpg.a57b1564b89078ea6c3b3101bbb3dd05.jpg

Για την ώρα, οι χρήστες που έχουν ήδη εγκαταστημένο τον Chrome στον υπολογιστή τους θα δουν τους αγαπημένους τους σελιδοδείκτες, τα developer tools αλλά όχι κάτι άλλο όπως για παράδειγμα, αποθηκευμένους κωδικούς. Ο χρήστης πάντως μπορεί να εγκαταστήσει τα αγαπημένα του extensions είτε από το ειδικό τμήμα του Microsoft Store είτε απευθείας από το Chrome Store, ένας από τους λόγους που η Microsoft επέλεξε να στηρίξει τον Edge στο Chromium engine. Η μπάρα διευθύνσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως και στον Chrome για την πραγματοποίηση αναζητήσεων, όμως αυτές γίνονται μέσω του Bing και όχι μέσω της αναζήτησης της Google, μια ρύθμιση η οποία θα προστεθεί στη συνέχεια.

Η Microsoft διευκρινίζει ότι η πρώτη δοκιμαστική έκδοση του Edge -μόνο στην αγγλική γλώσσα- που στηρίζεται στο Chromium δεν απευθύνεται στους καταναλωτές αλλά σε προγραμματιστές και όσους θέλουν να πειραματιστούν με τον νέο browser. Διαθέσιμα θα είναι τρία κανάλια διάθεσης των δοκιμαστικών εκδόσεων του Edge, αυτό του Beta, του Dev (εβδομαδιαία ενημέρωση) και του Canary (καθημερινές ανανεώσεις).

nxRW7na.jpg.29aa4bce29e7ac555f14c1ab2c2965ed.jpg

Οι υπηρεσίες που αντικατέστησε και αφαίρεσε η Microsoft από την Chromium engine για τον Edge

Download Edge Browser
Windows Blog