Με τη διαφορά μεταξύ Edge και Safari να είναι πλέον μόλις 0.3%

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες φέρνει στο προσκήνιο η υπηρεσία StatCounter, σύμφωνα με την οποία ο Microsoft Edge είναι στα πρόθυρα να προσπεράσει τον Safari της Apple για να γίνει ο δεύτερος πιο δημοφιλής browser σε desktop.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο Edge χρησιμοποιείται από 9.54% desktop χρήστες παγκοσμίως, με τον Safari να χρησιμοποιείται από 9.84%, διαφορά μόλις 0.3%. Ο Google Chrome συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 65.38% χρηστών, ενώ ο Mozilla Firefox βρίσκεται στη τέταρτη θέση με 9.18%.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο Safari είχε 10.38% μερίδιο της αγοράς και φαίνεται πως σταδιακά χάνει όλο και περισσότερους χρήστες. Αν συνεχίσει αυτή η τάση, η Apple πιθανότατα θα βρεθεί στην τρίτη ή και τέταρτη θέση σύντομα. Και με τους Edge και Chrome να βασίζονται σε Chromium, αυτό σημαίνει πως το Chromium θα έχει τις δύο υψηλότερες θέσεις του χώρου.

safari-market-share-statcounter.jpg

Παρόλο που ο Edge πλησιάζει απειλητικά τον Safari σε παγκόσμια κλίμακα, στη Β. Αμερική ο Safari έχει μεγαλύτερο μερίδιο χρηστών με 16.87% χρηστών και τον Edge να έχει μόλις 11.93%. Στην Ευρώπη ο Edge έχει ήδη ξεπεράσει τον Safari με 10.9% μερίδιο αγοράς, σε σύγκριση με το 9.95% του Safari. Τα δεδομένα είναι παρόμοια και στην Ασία, όπου ο Safari έχει 5.41% μερίδιο αγοράς και ο Edge έχει 7.46%.

Από την άλλη σε φορητές πλατφόρμες ο Safari έχει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και βρίσκεται άνετα στη δεύτερη θέση με 26.71%. Παρόλο όμως που ο Safari είναι ο προεπιλεγμένος browser σε iPhone και iPad, ο Chrome παραμένει στην κορυφή των iOS και Android με 62.06% της αγοράς. Το StatCounter δείχνει πολύ περιορισμένη χρήση του Edge, παρόλο που έχει 10 εκατομμύρια λήψεις στο Google Play Store.

Ο Safari πρόσφατα δέχτηκε έντονη κριτική και παράπονα από τους χρήστες του, οι οποίοι κάνουν λόγο για bugs, κακή εμπειρία και ασυμβατότητα σελίδων, με την ομάδα του browser να ζητάει feedback μετά τις κατηγορίες πως ο Safari είναι ο νέος Internet Explorer.

Τα προβλήματα έφτασαν το αποκορύφωμά τους το περασμένο έτος, όταν η Apple αποκάλυψε ένα μεγάλο επανασχεδιασμό του Safari στη WWDC, που δέχθηκε έντονη κριτική και κατηγορίες, με τις αλλαγές να αποκαλούνται "αντιδιαισθητικές". Μετά από μήνες ρυθμίσεων και επανασχεδιασμό βάσει κριτικής, η Apple πήρε πίσω τις αλλαγές λίγο πριν την διάθεση των iOS 15, iPadOS 15 και macOS Monterey, επαναφέροντας τον αρχικό σχεδιασμό του Safari.

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Confused 1